Foto: Shutterstock
Pienācīgi kopti, sukulenti ilgi jo ilgi atrādīs savu daili un priecēs ar zaļumu pat stindzinošākajās ziemas dienās. Lai arī augi neprasa lielas rūpes par sevi, svarīgi tomēr ievērot pareizu laistīšanu, jo nepareizi pildīts šis uzdevums, var iznīcināt augu un tam atkopties būs grūti.

Tā kā sukulenti spēj paciest dažādus klimatiskos apstākļus, arī gaismas daudzums tiem nesmādēs, un reta aprūpe augam nekaitēs, taču ar laistīšanu vien var visu sabojāt. Sukulenti, pateicoties uzkrātajām rezervēm, bez ūdens var izdzīvot salīdzinoši ilgi, taču, kad tās beigušās, bez ūdens neizdzīvot, tāpēc šajos brīžos sukulentu saimnieki nereti grēko, aplaistot par daudz, it kā nodrošinot tos ar ūdeni labam laikam uz priekšu.

Pirms ķeries klāt pie laistīšanas darbiem, allaž pārbaudi, vai augam tas vispār ir nepieciešams. Ja iespiežot pirkstu zemē jūti mitrumu, augu vēl nevajadzētu laistīt. Labāk ļaut augam palikt ar sausu augsni vairākas dienas, nekā laistīt jau tad, kad tā vēl nav paspējusi izžūt.

Viena no kļūdām, kas tiek bieži pieļauta – sukulentus smidzināt ar ūdeni. Šie nudien nav tie augi, kam tas patīk, norāda ''Succulents and Sunshine''. Lai arī biezās lapas uzkrāj ūdeni, tas nenozīmē, ka tām labpatīk būt mitrām no ārpuses. Tātad pirmais noteikums – nesmidzini sukulentu lapas ar ūdeni!

Sukulenti jālaista caur augsni, un šeit vēlams liet nevis lielu daudzumu ūdens, bet maz un lēnā strūklā. Šim nolūkam var noderēt neliela lejkanna, ar kuru ūdeni uzliet lēnām un noteiktā vietā.

Nekad nelej ūdeni uz paša auga lapām, lai tur nepaliek ūdens lāses, citādi augs var nopūt. Svarīgi arī mitrināt visu augsni, nevis tikai vienā vietā, tāpēc lejkanna ir labs risinājums. Mitrumu palīdzēs izkliedēt dekoratīvie akmentiņi, ko var izbērt augsnes virskārtā.

Nav noteikta termiņa, kas būtu jāievēro sukulentu laistīšanā. Vienam tas būs 3–5 dienu intervāls, citam reize divās nedēļās. To ietekmē gaisa mitrums, temperatūra un sukulenta novietojums, tāpēc vislabāk vienmēr pārbaudīt augsnes mitrumu. Taču bez laistīšanas iztikt nekādi arī nevar. Ja saknes nesaņems mitrumu, augs neaugs, savukārt, ja mitrums būs par daudz, lapas sāks pūt un birt. Ja zini, ka kādu laiku pie laistīšanas netiksi, labāk atstāj to tādu, kāds ir, nevis laisti ar rezervi uz priekšdienām. Pēc ilgstošāka iekaltēšanas perioda laistīšanu atsāc pakāpeniski, lai saknes nenopūst. Savukārt, ja redzi sakaltušas lapiņas auga apakšā, tās noknieb, lai mitruma uzņemšana netiktu kavēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!