Foto: Shutterstock
Papardes viennozīmīgi ir vienas no košākajiem un iecienītākajiem istabas augiem, turklāt tās nav prasīgas kopšanā – jānodrošina vien pienācīgs mitrums. Kā laistīt un mitrināt lapas istabas papardei jeb nefrolēpei?

Garās, zaļās lapu stīgas eleganti rotās telpu, ja pienācīgi parūpēsies ne vien par piemērotu podu, augsni un novietojumu, bet arī nodrošināsi nepieciešamo mitrumu, kas šim augam ir īpaši būtisks priekšnosacījums. Ja esošajai istabas papardei sākušas birt lapas, varētu būt, ka vainojams pārlieku sauss gaiss. Mājokļos, kur gaisa mitrums nav pietiekams, LU botāniskā dārza Tropu mājas dārzniece Ingūna Gudrupa iesaka izmantot smalko pulverizatoru. Un to svarīgi ievērot ne vien vasaras sezonā, bet arī apkures sezonā, kad gaiss telpās kļūst ievērojami sausāks.

Kā alternatīvu ūdens izsmidzināšanai ''Tavs Dārzs'' iesaka izmantot dušu. Reizi nedēļā vai retāk augu ar visu podu liec vannā vai dušas kabīnē un apsmidzini lapas ar dušas uzgali, lejot ūdeni istabas temperatūrā. Ļauj lapotnei apžūt un tad liec augu atpakaļ, kur tam paredzēts rotāties.

Istabas papardes viennozīmīgi labi jutīsies tieši vēsās telpās, jo šādos apstākļos palielinās relatīvais gaisa mitrums. Centrālapkures apsildītās telpās papardes ieteicams novietot pēc iespējas vēsākā vietā, kur tām pārziemot, vai arī novietot vannasistabā, ziemas dārzā vai virtuvē netālu no plīts – tur gaiss vienmēr būs mitrāks.

Svarīgi ievērot mitruma nodrošināšanu ne tikai gaisā, bet arī substrātā. Speciālisti skaidro, ka papardēm nepieciešams vienmērīgi mitrs substrāts un vismaz 50 procentu liels gaisa mitrums. Līdzko augsnes virskārta ir gandrīz sausa, tā augs jāaplej, lai saknes visu laiku būtu mēreni mitras.

Raksta tapšanā izmantota informācija no grāmatas ''Telpaugi. Enciklopēdija'' (Niko Fermēlens, "Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!