Foto: Shutterstock
Kad dārzā ziedošā ainava noplakusi, acis ar krāšņumu priecējam ar telpaugu palīdzību. Viens no košākajiem augiem ir acālija, kas ar smalkajiem ziediņiem rotā zaļo lapotni ilgi, taču, kad ziedi novītuši un nobiruši, par augu jāturpina rūpēties tikpat gādīgi.

Jāņem vērā, ka acālijām labpatīk vēsas telpas, tāpēc ilgi tās ziedēs gaišās, labi vēdinātās telpās, kur gaisa temperatūra nav augstāka par +15 grādiem. Ja telpā būs siltāk, acālija gluži vienkārši ātrāk noziedēs, raksta ''Botanika'', LU Botāniskā dārza acāliju kolekcijas veidotājs Rihards Kondratovičs.

Taču gribam mēs to vai nē, acālijas noziedēs jebkurā gadījumā, un kad tas noticis, par augu jārūpējas tik un tā. Vispirms jāatceras, ka vietu tai mainīt nevajadzētu – joprojām tai vajadzīga gaiša, bet vēsa vieta. Arī pēc ziedu nobiršanas acāliju rasina un lej. Tikpat obligāts priekšnosacījums ir veco un sakaltušo ziedu nokniebšana.

Kad tas izdarīts, var pievērsties vainaga veidošanai – saīsina dzinumus. Jāņem vērā, ka no katra vecā dzinuma attīstīties 2-4 jauni dzinumi. Ja esi nolēmis acāliju pārstādīt citā podā, tas jādara tieši pēc noziedēšanas un apgriešanas. Bagātīgu ziedēšanu noteikti ietekmēs arī tas, kā par augu rūpēsies tad, kad tas jau noziedējis. Svarīgi šajā laikā intensīvi pabarot augu ar skābajiem mēslošanas līdzekļiem vai speciāliem acāliju minerālmēsliem līdzekļiem vismaz divas reizes mēnesī.

Ievērojot šos priekšnosacījumus, izdosies augu veiksmīgi saglabāt un veicināt tam bagātīgu ziedēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!