Foto: Shutterstock

Kaktusi jau paši par sevi ir uzmanības cienīgi, taču, ja tie vēl uzzied, skaistums nepārspējams! Diemžēl kaktusi nezied visu cauru gadu un visbiežāk jau reti kuram izdodas savu augu apkopt tā, ka tas regulāri atrāda ziedu daili. Kas pie vainas tam, ka kaktuss nezied jeb kādi priekšnoteikumi jāievēro, lai tas notiktu, skaidro Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne.

Augu pazinēja gan piebilst, ka ar vārdu kaktuss, mēs parasti iztēlojamies apaļas formas adataiņus, bet kaktusu pasaule ir pārbagāta ar ģintīm, kurām ir atšķirīgi audzēšanas apstākļi. Arī sukulentu daudzveidība ir milzīga, kurā arī ietilpst visa veida kaktusi, kur katrai ģintij ir sava pieeja. Piemēram, krasulas (Crassula) zied ziemas mēnešos, tai skaitā visiem zināmais naudas koks. Visa gada garumā zied dažādas aloju (Aloe) sugas.

Lai kaktusi uzziedētu, tiem obligāti vajadzīgs miera periods, kad tiem ir vēsa gaisa temperatūra, maz vai nemaz mitruma, un nenotiek nekāda veida mēslošana, bet vajadzīgs labs apgaismojums un svaigs gaiss. Ja miera perioda nav, kaktusi skaisti aug, bet tā arī nekad neuzzied. Tādējādi kaktusus nevar visu cauru gadu audzēt 18-20 grādu temperatūrā.

Sukulentu jeb tā saucamo kaktusu ziedēšana notiek katru gadu, ja vien tiek ievēroti visi iepriekš minētie priekšnoteikumi. Iegādājoties konkrētu augu, tomēr nedaudz jāpapēta tā vajadzības. Nevar iegādāties augu, nolikt istabā uz palodzes un gaidīt, ka tas tik ziedēs, ziedēs. Šādu gadījumu pēc arī izveidojies tautā nepareizs priekšstats par kaktusu ziedēšanu, ka tie zied reti, oponē kaktusu kopšanas speciāliste.

Viens no populārākajiem kaktusiem, ko izvēlas arī iesācēji, ir Ceilmana mamilārija (Mammillaria zeilmanniana). Un šim augam ziedēšanu ietekmē tas, ka ziemas periodā tas atradies vēsumā (+10 līdz +14 grādu temperatūra), netiek laistīts nemaz un agra pavasara sākumā tiek pārstādīts. Vairāk par šī kaktusa priekšnoteikumiem lasi šeit. Līdzīgi ir ar naudas koku, kas arī var aplaimot ar ziediem pēc ilgāka miera perioda, kad par to apzināti aizmirsts rūpēties, nelaistot, nemēslojot, vien ļaujot savā nodabā augt.

Sukulentu un kaktusu ziedēšanas laikā augi jākopj tāpat kā to pārējā intensīvās augšanas periodā – jālaista, jāmēslo, jānodrošina ar teicamu apgaismojumu, svaigu gaisu, jāuzmana no kaitēkļiem, un ļoti svarīgi tos nepārvietot. Noziedējušos ziedus var noņemt, var atstāt, lai ieriešas sēklas, tas atkarīgs no konkrētā auga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!