Foto: Shutterstock
Visbiežāk par telpaugiem sākam cītīgāk rūpēties vien tad, kad tie izrāda kādu nepatiku – birdina lapas, novīst vai kā citādi maina savu izskatu. Arī istabas papardes nefrolēpes, brīdī, kad lapas iedzeltē, cenšas saimniekam ko zīmīgu pateikt.

Papardes aug mežos, dārzos un pat dažādās nomalēs, taču tas nenozīmē, ka arī nefrolēpes tik viennozīmīgi labi jutīsies jebkurā telpā. Augam jāatrod vieta ziemeļu – austrumu pusē, kur ir viegls noēnojums. Vasarā augu vajadzētu pasargāt no tiešiem saules stariem, bet ziemas sezonā izvēlies iespējami gaišāko vietu.

Ja šie noteikumi ir ievēroti, bet augs tāpat birdina lapas vai tās tam vēl tikai gatavojas, visticamāk pie vainas ir tas, ka augam nav pietiekams gaisa mitrums. Jo īpaši grūti to ievērot tiem, kas dzīvo centrālās apkures mājokļos, tad nu šajos gadījumos augs jātur pa gabalu no radiatoriem, arī citos gadījumos nav ieteicams papardei stāvēt tuvu sildelementam. Kā ''Tavs Dārzs'' skaidroja Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Tropu mājas dārzniece Ingūna Gudrupa, nefrolēpēm svarīgākais ir mikroklimats – ja gaiss būs pārāk sauss, tad sāksies lapbire.

''Rīgas ziedi'' raksta, ka nefrolēpe ir viens no retajiem augiem, kam nav miera perioda, tāpēc jāuzmana arī ziemas sezonā, lai augsne būtu mitra, bet ne pārāk slapja. Seko līdzi, lai augsne būtu viegli mitra un ne brīdi netiktu iekaltēta. Ļoti svarīgi augam ik pa laikam rasināt lapas un noslaucīt tām putekļus, arī tas var veicināt auga labsajūtu telpā. Par iespējām mitrināt gaisu, lai nefrolēpei nodrošinātu labāku mikroklimatu, lasi šeit. Ja regulāri laistīsi savu papardi, ik pa laikam rasināsi lapas, notīrīsi tām putekļus un nodrošināsi mitru gaisu, augam nevajadzētu sūdzēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!