Orhidejām piemīt sarežģītu augu reputācija, tomēr ne vienmēr tā ir pamatota. Tik tiešām, daudzām orhidejām nepieciešama īpaša kopšana un zināšanas, bet, par laimi, ir tādas orhidejas, kas viegli pielāgojušās dzīvei istabas apstākļos un to audzēšana nav sarežģītāka par citiem telpaugiem.

Orhideju daudzveidība ir ārkārtīgi plaša - ir gan milzu liānas, gan tik miniatūri augi, ko pilnībā var novietot uz vienas monētas. Lielākā daļa orhideju oranžērijās un telpās tiek audzētas skaisto ziedu dēļu. Mūsdienās eksistē desmitiem tūkstoši dažādu orhideju šķirņu, izsenis daudzas orhidejas tiek izmantotas tradicionālajā medicīnā, bet pazīstamākā orhideja - vaniļa - ir viena no populārākajām un vērtīgākajām garšvielām.

Orhidejas ir viena no izplatītākajām augu sugām pasaulē. Dažādi avoti vēsta, ka pasaulē ir no 17 līdz 30 tūkstošiem dažādu orhideju veidu. Augi pieder orhideju dzimtai (Orchidacedae) un dabā aug visos kontinentos, izņemot Antarktīdu. Arī Latvijā sastopamas 34 savvaļas orhideju sugas, gandrīz visas ir valsts aizsardzībā. Krāšņākā Latvijas savvaļas orhideja ir dzeltenā dzegužkurpīte (Cypripedium calceolus).

Visizplatītākās

Gandrīz jebkurā ziedu veikalā var iegādāties brīnišķīgās holandiešu hibrīdorhidejas - miltonijas, kambrijas, vandas, dendrobijas, pundurcimbīdijas, oncīdijas, pafiopedilomas.

Visvienkāršāk aprūpējamās ir tā dēvētās "taureņu orhidejas" jeb falenopši, kas ir īsti ziedēšanas čempioni. Falenopši zied vairākus mēnešus pēc kārtas, un pēc neilgas atpūtas uz vecā ziedkāta var parādīties jauni ziedi. Arī citas populāras orhidejas ir viegli pielāgojušās dzīvei uz palodzes, tomēr ir jāatceras, ka ikvienam krāšņajam augam ir savas prasības aprūpei - tam nepieciešama atbilstoša gaisma, gaisa temperatūra un mitrums.


Kā izvēlēties

Jau laicīgi izlemiet, kur novietosiet jauniegādāto augu. Veikalā rūpīgi apskatiet iepatikušos orhideju. Ja auga saknes ir bojātas (puve), uz lapām un ziediem novērojami aizdomīgi plankumi, labāk augu neizvēlēties. Šīs var būt auga pārlaistīšanas, sēnīšu vai vīrusu saslimšanas pazīmes.

Ja pērkat orhidejas lielveikalā, centieties "noķert" pieveduma dienu, lai iegūtu savā īpašumā svaigāku augu. Pirms atstāt veikala telpas un iziet aukstumā, lieciet augu kārtīgi iesaiņot. Aukstā laikā neatstājiet augu neapsildītā mašīnā.

Kopšanas nosacījumi

Orhidejām ir dažādas prasības pret temperatūru. Vissarežģītāk audzēt ir tā dēvētās "aukstās" orhidejas. Telpās parasti audzē "siltās" un "mērenās" orhidejas. Pieredzējuši audzētāji orhidejas audzē speciālos blokos vai neorganiskajā substrātā - orhideju čipsos.

Izvēloties podiņu, jāņem vērā, ka orhideju saknes spēj pieaugt pie jebkuras porainas virsmas, tādēļ labāk neizvēlēties keramiskos puķu podus - augu vēlāk būs neiespējami pārstādīt, nenodarot bojājumus sakņu sistēmai.

Orhidejas necieš caurvēju, tomēr gaisa apmaiņa tām ir nepieciešama. Neturiet orhidejas svaigu ābolu tuvumā, augļi nogatavojoties izdala gaisā dažādas vielas un dažas no tām veicina ātrāku orhideju pārziedēšanu.

Laistīšana un barošana

Orhidejas necieš ilgstošu atrašanos mitrumā. Starp laistīšanas reizēm substrātam noteikti jāizžūst. Pārlieks mitrums var izraisīt sakņu puvi un auga bojāeju.

Orhidejas laista ar nostādinātu istabas temperatūras ūdeni, tām patīk paaugstināts gaisa mitrums. Ja gaiss ir pārāk sauss, atsevišķu sugu pārstāvēm, piemēram, miltonijām, cimbīdijām u.tml., jaunās lapas aug krokotas, bet ziedi - neatveras.

Augi regulāri jāapsmidzina ar ūdeni, cenšoties nesamitrināt ziedlapiņas. Reizi nedēļā orhidejām ieteicama silta duša. Orhidejas mēslo ar speciālo maisījumu, stingri sekojot uz iepakojuma dotajiem norādījumiem un devām.

Orhideju saknes ir ļoti jutīgas, tādēļ mēslojumu nedrīkst liet uz sausa substrāta - tā var apdedzināt sakņu sistēmu.

Griezt vai negriezt vecos ziedkātus?

Falenopšiem no ziedu kāta snaudošajiem pumpuriem mēdz veidoties vai nu jauni ziedoši atzari, vai arī orhideju bērniņi - keiki. Atsevišķām Venēras kurpītēm jauni, ziedēšanas sākumā neredzami pumpuri mēdz veidoties kāta galā aiz izziedējušajiem. Daudzām citām orhidejām (piemēram, odontoglosa krustojumiem jeb "kambrijām", vandām, cimbīdijām, zigopetāliem u.c.) no vecajiem kātiem nekas neveidojas.

Kā tad zināt - būs vai nebūs? Visdrošākā pazīme: ja ziedkāts nokaltis, nekā vairs nebūs, to drīkst mierīgi griezt nost. Daba ir gudra un liekas lietas netur - ja no kāta nekas vairs neveidosies, tas pats nokaltīs. Vai nokaltīs līdz vietai, no kurienes vēl kaut kas var veidoties. Tādēļ jācenšas orhidejām negriezt neko, kas vēl dzīvs. Izņemot gadījumus, ja orhideju skārusi kāda baktērija vai sēnīte, ja sākusies puve - tad no visiem inficētajiem audiem jāatbrīvojas, tos izgriežot ar dezinficētu nazi un brūci apkaisot ar kanēli.

Ieteikums

Ja esat iesācējs un vēlaties sev iegādāties orhideju podiņā, izvēlieties jau pieaugušu augu, kas gatavs ziedēšanai.

Noderīgi!

Lielisks resurss, kurā pieejama plaša informācija par orhideju audzēšanu un kopšanu mājas apstākļos - Esteres Braķes mājas lapa

Ņem vērā! Tāpat kā citiem augiem, arī orhidejām patīk, ka ar viņām sarunājas vai to tuvumā vismaz padomā labas domas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!