Foto: Shutterstock
Kaktusi savulaik bija vieni no pieprasītākajiem telpaugiem ne tikai tāpēc, ka tie ir ļoti izturīgi un var izdzīvot pat īpaši neaprūpētos apstākļos, bet arī tāpēc, ka tie ir skaisti un eksotiski augi. Varbūt šajā laikā, kad tā vien pietrūkst saules gaismas un siltuma, ir vērts ieviest nelielu kaktusu dārziņu, lai tie mums atgādinātu par tveicīgajām vasaras dienām?
Ērkšķu iemesls

Lai arī vēsturiski kaktusi pie mums atceļojuši no tālās Amerikas, visai veiksmīgi tie sevi pierādījuši arī Eiropas platuma grādos, un, lai arī savus krāšņos ziedus tie atrāda visai reti, tie atstāj spēcīgu iespaidu. Kā izrādās, kaktusa formas un ērkšķi veidojas tāpēc, lai samazinātu iztvaikošanas virsmu un aizsargātos no saules un ultravioletā starojuma. Ja esi starp tiem, kas vairās no kaktusiem ērkšķu dēļ, tad zini – Dienvidamerikas ļaudis šo augu tik ļoti iemīlējuši, ka tas tiek izmantots arī ēdienu, dzērienu un ārstniecības līdzekļu gatavošanā.

Rūpes

Taisnība vien būs tiem, kas uzskata – kaktusi ir vispiemērotākie telpaugi tiem, kas visaizmāršīgāk attiecas pret to aprūpi, tomēr, arī kaktusiem ir pāris prasības. Mājas apstākļos vistīkamākā vieta kaktusu audzēšanai būs saules apspīdēta palodze. Par augsni ir jāizmanto speciāla kaktusu augsne, kas sastāv no kūdras, melnzemes, grants augsnes, akmens un māla daļiņām. Ar augsnes daudzumu nevajadzētu aizrauties, jo kaktusiem tīk rupjgraudaina un irdena augsne, jo to saknēm ir nepieciešams gaiss. Reizi gadā ir ieteicams kaktusu pārstādīt. Kaktusu nepieciešams laistīt ļoti reti, vasarā pietiks tikai ar vienu reizi nedēļā, bet ziemā tikai tik daudz, cik nepieciešams, lai augsne pavisam neizkalstu. Lai kaktuss ziedētu, trīs ziemas mēnešus tas nav jālaista vispār vai, ja nepieciešams, ļoti minimāli - aptuveni reizi mēnesī, pēc tam pakāpeniski atsākot laistīšanu.

Retā ziedēšana

Kaktusa ziedēšana ir atkarīga arī no kaktusa sugas, bet ir pāris augšanas apstākļi, kurus ievērojot neaizkavēsi gaidīto ziedēšanas laiku. Lai veidotos ziedpumpuri, ziemā kaktusam jāatrodas vēsākā vietā līdz +15 grādu siltā telpā, minimālā temperatūra no +6 līdz +8 grādiem. Ja šajā laikā kaktusam netiks nodrošināta vēsāka atrašanās vieta, tad kaktusa ziedēšanas laiku var arī nesagaidīt, un tā vietā veidosies jauni dzinumi.

Ja zini kādu, kam ar telpaugu audzēšanu nekādi neizdodas sadraudzēties, tad ņem vērā – ar kaktusu aprūpi jau nu gan tiks galā pat neprasmīgākie saimnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!