Foto: Shutterstock
"Ziedu veikalā nopirku mazu kaktusiņu ar daudziem sārtiem ziedpumpuriem. Uzziedēja četri tumši violeti, ļoti skaisti ziediņi, pārējie pumpuri nemanot pazuda. Pagājuši divi gadi, bet kaktuss vairs nav ziedējis, aug tikai lielāks. Ir jauni pieaugumi, kas arī pēc izstādīšanas nezied. Augu reizēm mēsloju ar Vito. Kas kaiš kaktusam?"

Kaktusa nosaukums ir Ceilmana mamilārija (Mammillaria zeilmanniana). Nelielais lodveida kaktuss ir gluži piemērots iesācējiem, bet izskatās, ka šajā gadījumā augs tiek laistīts arī ziemā.

Latvijas Kaktusu un citu sukulentu biedrības valdes priekšsēdētāja Jeļena Samcova iesaka: lai Ceilmana mamilārija skaisti ziedētu, ziemā (vismaz četrus mēnešus) tā nemaz nav jālaista. Telpā pie palodzes vēlama +10…+14 °C temperatūra, bet var būt arī nedaudz zemāka (ap +6…+8 °C). Ziemas beigās vai pavasara sākumā mamilāriju nepieciešams pārstādīt. Vienlaikus apskata, vai uz auga saknēm nav parādījušies kaitēkļi – sakņu utis. Ja kaktuss ir invadēts, sakņu kamols vismaz desmit minūtes jāmazgā karstā ūdenī. Tad augs dažas dienas jāžāvē un jāstāda jaunā substrātā. Ja ar saknēm viss kārtībā, var stādīt uzreiz. Augsnei, pat ja tā ir speciālā kaktusu augsne, obligāti jāpievieno irdinātāji – rupjas smiltis un keramzīts (uzpūstais māls ir graudains, tāpēc nodrošina ūdens caurlaidību). Pēc pārstādīšanas augs aptuveni divas nedēļas nav jālaista. Mēslo tikai 2–3 reizes pavasarī un vasaras sākumā, izmantojot kaktusu mēslojumu 0,01–0,05% koncentrācijā. Var arī pirms stādīšanas augsnei pievienot šķipsniņu sausa kaktusu mēslojuma. Šādā gadījumā vienu gadu šķidru mēslojumu nelieto. Pārstādot pēcnācējus (bērniņus) labāk atstāt.

Ceilmana mamilārija ir viens no iecienītākajiem kaktusiem. Nav nekāds brīnums, jo ziedu vainags ir ļoti skaists. Auga dzimtene ir Meksika, ASV, Dienvidamerika. Mamilārijas diametrs ir līdz 8 cm. Kaktusam ir spilgti zaļas, spīdīgas mamilas (vārds mamilla tulkojumā nozīmē – pupiņš, jo auga virsma ir pauguraina) un violeti vai balti ziedi. Zied arī samērā jauni augi, tāpēc audzētāji tos iemīļojuši.

Šai sugai patīk ļoti saulaina vieta, vasarā to var novietot āra nojumē. Mamilāriju ziedu un ērkšķu daudzums atkarīgs no saņemtās saules gaismas. Diemžēl kaktusi, kurus ieved no Holandes, līdz ar gadiem zied arvien nabadzīgāk. Parasti tie ir audzēti meristēmās un audzēšanas laikā stipri pārbaroti, lai varētu ātrāk izaudzēt un pārdot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!