Foto: Shutterstock
Glītie augi ar apaļiem auglīšiem zaros raisa ļoti eksotisku noskaņu, tāpēc pēc šī auga alkst ne viens vien. Vai veikalā iegādātais kociņš arī mājās vēl ilgi rotāsies ar apaļajiem augļiem? Un kas jāievēro, lai citronu, mandarīnu vai kumkvatu koks acis priecētu iespējami ilgāk?

Varētu domāt, ka citrusaugiem, kas nāk no Vidusjūras zemēm, varētu labpatikt siltas telpas, taču patiesībā potētie augi krietni labāk jutīsies vēsākās telpās. Minimālā gaisa temperatūra, ko augs var paciest ir 0 grādi. Un kas svarīgi, arī tieši saules stari nenāks par labu, it īpaši agrā pavasarī, jo tādā veidā lapas var visai ātri apdegt, stāsta Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne. Viegli saulaina un gaiša vieta citrusaugam būs kā radīta. Tātad, bez laistīšanas un mēslošanas priekšnoteikumiem ļoti svarīgi ievērot arī augam tīkamās klimata prasības.

Tā kā visbiežāk jau iegādājamies kociņu ar izaugušiem augļiem zaros, svarīgi uzreiz pēc pārnešanas mājās ievērot visu, lai tie tur arī pēc iespējas ilgāk rotājas. Aktīvajā augšanas periodā jāievēro regulāra laistīšana. Tie, kam jau ir šie augi mājās, pēc pieredzes ''Cālis'' forumā raksta, ka jebkuram citrusaugam svarīgi, lai augsne visu laiku būtu viegli mitra. Kā virskārta ir apžuvusi, tā augs atkal jāaplaista, nepārspīlējot ar ūdens daudzumu un neapbižojot ar trūkumu. Telpās ar īpaši sausu gaisu ieteicams lapas ik pa laikam apsmidzināt ar ūdeni, tas palīdzēs augam pārciest nevēlamo klimatu.

Citrusaugu aprūpētāja Zane Purne stāsta, ka laistīt var dažādi – liet ūdeni no augšas, vai arī paliktnī, lai mitrumu augs uzņem caur saknēm, tikai tad jāuzmana, lai tur ilgstoši nekrātos ūdens un saknes nesāktu pūt. Laistīšanai izmanto mīkstu ūdeni istabas temperatūrā, un nekādā gadījumā cietu ūdeni, jo tas var izraisīt dzelzs trūkumu.

Ja mani, ka kāds auglis ir bojāts, noteikti noknieb to, lai augs netērē spēkus tam un audzē tā vietā jaunu. To pašu dari arī ar nokaltušajiem ziediem.

Kas attiecas uz mēslošanu, tad šajā jautājumā arī bez vērības telpaugus atstāt nevar, turklāt tas ir svarīgs priekšnoteikums, ja vēlies pēc iespējas ilgāk redzēt nogatavojušos augļus zaros un ļaut tiem atkārtoti izaugt. Mēslošanai nepieciešams speciāls citrusaugiem paredzēts mēslojums (meklē augu nodaļās, bāzēs), turklāt augs jāmēslo teju katru nedēļu, izņemot vēsākajos gada mēnešos no septembra līdz februārim. Mēslojuma sastāvā noteikti jābūt slāpeklim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!