Foto: Shutterstock
Plastmasas puķupodi lielākoties kalpo tikai istab­augu transportēšanai no veikala uz mājām. Pēc tam augiem jāpiemeklē komfortablāka mājvieta. Jauns pods būs vajadzīgs arī jau esošajiem augiem, kas pavasarī gaida plašāku vietu zaļošanai.

Izvēlamies materiālu

Keramikas podi ir smagi, bet stabilāki nekā citu materiālu izstrādājumi. Porainais materiāls nodrošina labu gaisa caurlaidību un liekā mitruma novadīšanu. Tikai jābūt uzmanīgiem, keramikas podu novietojot uz palodzes tuvu logam – ziemas laikā un spēcīgas mitruma iztvaikošanas gadījumā poda sieniņas var kļūt vēsas un kaitēt maigāku augu saknēm. Ilgākā lietošanā sieniņas mēdz pārklāties ar sāls un kaļķa nosēdumiem, auga saknes var ieaugt sienu plaisās, turklāt keramika ātri plīst. Pirms auga pārstādīšanas jaunā keramikas podā to ieteicams kādu laiku paturēt ūdenī, lai tā poras piesūktos ar ūdeni un tas neatņemtu augam mitrumu. Pirmā pazīme, ka keramikas pods kļuvis par mazu – augs pēc laistīšanas ļoti ātri izžūst.

Plastikas (īpaši izturīgs plastmasas materiāls, nejaukt ar parasto plastmasu) podu lielākais pluss – zemā cena. Tos ērti mazgāt, nevar sadauzīt, uz tiem neparādās nosēdumi, un tie nereaģē uz temperatūras un mitruma svārstībām telpā. Trūkumi – saulē izbalē un ir ļoti nestabili.

Stikla podus izmanto samērā reti, jo tie ir caurspīdīgi, trausli un hermētiski. Vienīgais iemesls, kāpēc augus stādīt šādā podā – īpaša augu prasība, kad tiem nepieciešama gaisma saknēm un paaugstināts mitruma līmenis. Šos podus viegli mazgāt, bet ar laiku tie kļūst tumši.

Metāla podi nav praktiski izmantošanā, turklāt augiem tie nav komfortabli. Tos visbiežāk lieto kā kašpo – dekoratīvu apvalku, kurā ievieto cita materiāla podu.

Foto: Shutterstock

Piemeklējam izmēru

Jaunā poda diametram jābūt par 1 – 2 cm lielākam nekā esošajam podam. Lai nodrošinātu augam labākus apstākļus, der painteresēties arī par tā augšanas ātrumu un ziedēšanas biežumu. Piemēram, palmām ir garas saknes, līdz ar to tām nepieciešami augsti podi, turpretī citiem augiem, lai tie krāšņi ziedētu, nepieciešami saspiestāki apstākļi. Bet vēl citi augi nepanes biežu pārstādīšanu, tāpēc tie jau uzreiz jāpārstāda lielā podā. Lielākoties darbojas universālais likums – ja pods par mazu, augs nespēj attīstīties, ja pods par lielu – augsne var kļūt skāba, bet augs ciest slāpes.

Foto: Shutterstock

Izraugāmies formu

Kontroljautājums: kas svarīgāks – auga labsajūta vai dekoratīva kompozīcija? Speciālisti uzskata, ka ideālā forma puķupodam ir nogriezts konuss ar šādiem parametriem: poda augstums atbilst tā augšējam diametram, bet pamatne ir aptuveni 2/3 no augšējā diametra. Šāda forma un izmēri nodrošinot augam visoptimālāko augsnes ventilāciju un labākos apstākļus augsnes mitrināšanai.

Pods ar sašaurinātu augšdaļu būs ļoti neērts, gan stādot augu tajā pirmo reizi, gan pārstādot – sakņu kamolu neskartu no šāda poda varēs izvilkt, tikai sadauzot podu. Savukārt pilnīgi apaļš pods neļaus augam pilnībā izmantot visu zemes apjomu, un augs sāks kalst. Protams, arī izskats nav mazsvarīgs. Izvēloties podu, jāņem vērā auga lielums un forma. Kupli, krūm­veida augi labi izskatās tradicionālas formas podos, bet slaidiem augiem labāk piestāv zemi, masīvi podi, kas kompozīcijai piešķir līdzsvarotību.

Foto: Shutterstock

Domājam par stilu

Mūsdienīgam interjeram dizaineri piedāvā kašpo podus ar metālisku pārklājumu, kam ir askētiska forma un gluda virsma. Šādi podi var kalpot arī par telpas sadalītājelementiem, īpaši ja augi un podi ir liela izmēra. Puķupodi košās krāsās labāk izskatās grupās pa divi vai trīs. Viens košs pods telpā var likties lieks, it kā iemaldījies no citas operas. Tāpēc svarīgi, lai poda tonis tomēr nebūtu košāks par pašu augu un to neizkonkurētu. Universālākās krāsas – balta, smilšu krāsa, terakota, pelēka.

Ja mājās jau ir daudz telpaugu, dodoties uz veikalu pēc jauna poda, nebūs par skādi paņemt līdzi mājās jau esošo augu un puķupodu fotogrāfijas – tas palīdzēs piemeklēt podu, kas būs vienlīdz piemērots gan jaunajam augam, gan jau esošo podu dizainam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!