Foto: Shutterstock
Katram mājās gribas kādu zaļu rotu. Taču vieniem ir par siltu un visi telpaugi nokalst, vēl kādam dienas gaisma nepietiekama, un augi ātri vien sāk nīkuļot. Labā ziņa ir tā, ka katrai mājvietai var pielāgot augu, ir tikai jāzina, kādi apstākļi katram patīk. Centrālapkures dzīvokļiem ar siltu un vienmērīgu temperatūru kalatejas būs draudzīga izvēle.

Kalatejas var atpazīt pēc lielajām, dekoratīvajām lapām, kas atkarībā no auga šķirnes var būt zaļas ar baltām strīpām un sarkanu lapas apakšu. Bez lapām šim augam raksturīgi garie kāti, kas slejas diezgan augstu, raksta ''Telpaugi.wordpress''.

Vēlamais klimats

Kā jau minēts, kalatejām piemēroti būs centrālapkures dzīvokļi. Tātad augs mīl siltumu un vienmērīgu temperatūru. Svarīga ir arī vieta, kur augs atrodas, tai vēlams būt viegli noēnotai. Kolīdz augam trūks gaisma, tas atspoguļosies uz lapām – tās zaudēs krāsainību, raksta ''Flower Pitstop'' augu kopšanas speciālisti.

Lai arī augam tīk siltums, tas nebūt nenozīmē, ka laba vieta būs pie radiatora, gluži pretēji – tur tam pat ļoti nepatiks. Tāpat caurvējš un pārāk sauss gaiss kaitēs augam, ko varēs manīt uz lapām. Brūngani gali, apkaltušas malas – tās ir pazīmes, kas liecina par nelabvēlīgu klimatu.

Foto: Shutterstock

Laistīšana

Katram augam ir savas prasības, un kalateja šajā sakarā ir prasīga tieši pret laistīšanu. Augs jālaista divreiz nedēļā, turklāt ik pa laikam jārasina arī lapas. Šāda prasība raksturīga marantu dzimtas augiem. Vēl gaisa mitrināšanai var līdzās augam nolikt kādu trauku ar ūdeni, tas palīdzēs mitrināt gaisu, kas tik ļoti patīk kalatejām.

Vēl labāk nepieciešamību pēc laistīšanas var pārbaudīt ar pirkstu – ja augsne ir gandrīz sažuvusi, kalateja jāaplaista. Ņem vērā, ka augšanas periodā tā jālaista biežāk, tāpat svarīgi ūdeni nostādināt, ja tas ir izteikti kaļķains. Starp citu, kas attiecas uz augsni, var augu stādīt acālijām paredzētajā substrātā.

Kopšana

Nekas nav mūžīgs, un pat labi aprūpēts augs laika gaitā atjaunosies, un vecās lapas nokaltīs. Ja kalatejai parādījušās nokaltušas lapas, nevajag tās atstāt un pacietīgi gaidīt brīdi, kad tās atkal zaļos. Tā vietā apgriez tās un ļauj augam dzīt jaunas lapas. Ja pati lapa vēl šķiet gana veselīga, apgriez tikai nokaltušo galu.

Mēslošanas jautājumos kalateja diži neatšķiras no citiem augiem – šeit vajadzēs šķidru komplekso mēslojumu telpaugiem, un mēslot nevajadzētu biežāk kā reizi divās nedēļās. Taču labāk retāk, nekā biežāk, jo augs ir diezgan jutīgs pret pārmēslošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!