Foto: Shutterstock
Reti ar acīm notverams ir tas brīdis, kad pavasara sākumā no pumpuriem izšķiļas spilgti zaļās lapas. Visbiežāk piefiksējam tikai zarus pirms un pēc plaukuma. Ja vēlies pagarināt šo pasakaino pārejas periodu no kailiem zariem uz spilgti zaļām lapiņām klātiem, sāc plaucēt zarus!

Kamēr līdz koku un krūmu zaļajam plaukumam nedaudz jāpaciešas, varam pirmās pavasara dvesmas radīt mājoklī, liekot dažādos traukos zarus, kas dažu nedēļu laikā izplaucēs zaļās lapiņas. Atkarībā no izvēlētā auga, lapiņas izsprauksies no pumpuriem ātrāk vai vēlāk. Piemēram, ķiršu zari plauks aptuveni 20 dienas, savukārt Kaukāza plūmes un bērza zari spilgtās lapiņas atrādīs krietni ātrāk. Liela loma, protams, ir tam, kādos apstākļos zari tiek plaucēti – svarīga gan ūdens, gan gaisa temperatūra.

Tāpat atceries, ka zari jāgriež ieslīpi, lai tie uzņemtu pēc iespējas vairāk ūdens, turklāt vislabāk ņemt lietus ūdeni vai izkusušu sniegu. Un vēl kas, ūdens jāmaina ik pēc dažām dienām, arī tas ietekmē to, cik veiksmīgi vai neveiksmīgi izdosies izplaucēt zarus. Vairāk par svarīgākajiem priekšnoteikumiem zaru plaucēšanā lasi šeit, bet turpinājumā iedvesmojies no dažādiem piemēriem, kā pasniegt zarus un kādu rezultātu var sagaidīt.

Ja vēlies pēc iespējas ilgāk saglabāt jau pūpoliem rotātus zarus, izmanto samitrinātu floristikas oāzi, liekot to kādā groziņā vai kastītē, saspraud zarus un rotā kādu plauktu, kafijas galdiņu ar pavasarīgo kompozīciju. Ļoti labi izskatīsies, ja pa vidu zariem iespraudīsi kādu pavasara puķi, piemēram, tulpi vai zaļumus. Iedvesmojošu pamācību, kā to uztaisīt, skati šeit.

A post shared by Hildegarde (@garmirenda) on Feb 21, 2017 at 9:17am PST

Nemaz nevajag daudz zarus, lai rastu pavasarīgo noskaņu, turklāt par trauku var izmantot pat pudeli, kur zarus būs pat ērtāk ielikt, lai tie nekrīt laukā no vāzēm.

A post shared by Marta Kuben (@marta_mieszka) on Feb 26, 2017 at 5:21am PST

Pavasarīgajam plaukumam vieta var būt arī virtuvē – viens zars var radīt tik ļoti vēlamo pavasara noskaņu.

A post shared by Selsey Living (@selseyliving) on Feb 28, 2017 at 5:42am PST

Pateicīgos apstākļos augļu koku zari parādīs ne vien zaļās lapiņas, bet arī skaistos ziedus.

A post shared by Desislava Likyova (@dlikyova) on Mar 3, 2017 at 2:25am PST

Sākumā, kad zari vēl neizplaukuši, papildini tos ar pavasara puķēm – kompozīcija būs krietni pavasarīgāka!

A post shared by Pommetje! (@pommetjepom) on Feb 21, 2017 at 5:50am PST

Ja alksti pēc saulaina noskaņojuma, plaucē forsītiju zarus, kas atrādīs spilgti dzeltenu plaukumu.

A post shared by Lena Lindl (@lenalindl) on Feb 4, 2017 at 9:00am PST

Tā kā zari ir gari, izmanto cilindra formas vāzes, lielās burkas vai ko citu, kas vairāk ir garenisks, ne tik daudz plats.

A post shared by @fishman1963 on Mar 29, 2016 at 7:45am PDT

Grimoņi ir vieni no tiem zariem, kas skaisti izskatās ilgi vēl pat neizplaukuši, jo zari ir gan sarkani, gan dzelteni, tāpēc dekoratīvi izskatīsies arī pirms izplaukušajām lapām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!