Foto: Privātais arhīvs
Daba mēdz pārsteigt nesagatavotus. Tā tas gadījies arī kādam ''Tavs Dārzs'' lasītājam, kuram uz palodzes plešas varens kaktuss. Pavisam nesen starp adatiņām parādījušies pelēki, pūkaini izaugumi, tāpēc lasītājs vaicā pēc palīdzības, kas tas īsti ir un kā pareizi rīkoties tālāk.

"Kas ir šie izaugumi uz kaktusa un vai augs kā īpaši šobrīd jākopj," jautā ''Tavs Dārzs'' lasītājs. Atbildi steidzām iegūt pie Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītājas Zanes Purnes.

Speciāliste skaidro, ka šis kaktuss ir ehinopsis (Echinopsis) un nesen parādījušies izaugumi ir ziedpumpuri. Esot tādas ehinopšu sugas, kuras zied vēlu rudenī, tāpēc par pēkšņajiem bumbulīšiem uz kaktusa nav jāuztraucas.

Kas attiecas uz šī kaktusa kopšanu, pēc noziedēšanas obligāts esot miera periods, lai nākošajā gadā tas atkal ziedētu. Kad nav miera perioda, tad laista (nepārlaista un neiekaltē) ar ūdeni istabas temperatūrā un mēslo katru mēnesi ar kaktusiem paredzētajiem mēslojumiem. Kaktusam nepieciešama saulaina un gaiša vieta visu cauru gadu, arī atpūtas laikā jeb miera periodā. Vairāk par kaktusu audzēšanu ar Zanes Purnes padomiem var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!