Foto: Shutterstock
Ja mājās parādījušies dievīgi aromātiskie ceriņi vāzē – tā ir zīme, ka vasara teju teju ir klāt! Lai smarža tik ātri nepamestu telpas, ņem vērā šos tautas padomus, kā ceriņus uzglabāt pēc iespējas ilgāk.

Ceriņus nevajag kautrēties kopt! Mēdz teikt, ka, jo vairāk ceriņus lauž, jo tie bagātīgāk zied. Šajā stāstā ir daudz patiesības. Ja ceriņus regulāri apkopj uzreiz pēc noziedēšanas (vai ziedēšanas laikā neskopojas griezt zarus, lai liktu tos vāzē), krūms veidojas daudz kompaktāks un zied bagātīgi.

Noteikti būsi pamanījis, ka ceriņi, atšķirībā no daudziem citiem grieztajiem ziediem, vāzē savu skaistumu saglabā ne tik ilgi, taču tas nebūt nenozīmē, ka mūžs šādā veidā tiem ir vien diena vai divas. Vispirms būtiski noplūkt tos ceriņu zarus, kas vēl nav pašā plaukumā, bet vairums no smalkajiem ziediņiem vēl ir pumpuros – tas ir viens no faktoriem, kas ietekmēs to, cik ilgi tie uzglabāsies. Vēl ieteicams ceriņu zarus plūkt rīta pusē – tad tiem šūnas vēl ir pilnas ar ūdeni.

Pirms ceriņus liec vāzē ar ūdeni, ar āmurīti, gaļas klapējamo rīku, nazi vai kādu citu priekšmetu sadauzi, samalcini kāta galu, lai tas būtu plānāks un šķiedraināks. Ja iešķēluma vietās ieliks sērkociņu, ūdens vēl labāk uzsūksies.

''Tavs Dārzs'' pārbaudījis – vislabāk ceriņi uzglabājas tieši karstā ūdenī, tāpēc jāizvēlas arī tam pienācīga vāze, kurai tas nekaitēs. Vēl būtiski zariem noplēst tās lapas, kas ir pārāk zemu un mērcēsies ūdenī. Nenoplēstas tās veicinās ūdens bojāšanos krietni ātrāk.

Ja būsi ievērojis jau tik daudz, ar to pietiks, lai ceriņi uzglabātos ilgāk, taču, ja vēl ūdeni (karstu) nomainīsi katru dienu, tie piepildīs mājokli ar smaržu un vasarīgo ziedoni vēl ilgāk. Iepazīstot citu pieredzes ''Cālis'' un ''Delfi'' forumā par ceriņu uzglabāšanu, to var paildzinār arī citronskābe – uz puslitru ūdens pietiks ar naža gala daudzumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!