Foto: Shutterstock
Savulaik alojes bija teju katra mājās, un nenāktu par sliktu, ja tā būtu arī mūsdienās. Tās sevi brīnišķīgi attaisno gan kā telpaugs, gan kā mājas aptieciņas un skaistuma kūres sastāvdaļa, jo, kā zināms, alojes lapās ir ļoti vērtīgas vielas.

Ja augs ir vērtīgs, izskatīgs un arī viegli audzējams, tas ir ideāls tandēms, lai zaļo rotu kolekciju papildinātu, tāpēc gan aloju īpašnieki, gan tie, kas pēc tās vēl kāro, aicināti iepazīties ar to kopšanu. Lai arī augs nav no kaprīzākajiem, ir dažas nianses, kas jāievēro. Svarīga ir gan pienācīga augsne, puķupods (māla ar caurumiem), auga novietojums un noteikti laistīšana. Ja ūdens būs liets par daudz, var gadīties, ka lapas sāk brūnēt un nopūt, kā tas aprakstīts vienā no rakstiem.

Ja aloje aug kā no pārpilnības raga un šķiet, ka tā mājvietā jūtas gluži kā zivs ūdenī, intereses vadīts vari izlasīt par interesantajiem faktiem par šo augu. Viena no tām – izrādās, ka želejveida viela, kas atrodas auga lapās, sastāv no 99 procentiem ūdens.

Par šo augu runājot, noteikti esi dzirdējis izskanam dažādas versijas par tā nosaukumu – alveja, aloje un pat aloe vera. Kā tad ir pareizi dēvēt šo augu? Kā ''Tavs Dārzs'' pastāstīja Nacionālā Botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne, pareizi augu dēvēt par aloji, jo auga latīniskais nosaukums ir Aloe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!