Foto: Shutterstock
Telpaugu klāsts ir plašs un daudzveidīgs, un labi, ka tā, jo tad katrs savai telpai var piemeklēt to piemērotāko, jo kā cilvēkiem, tā arī augiem katram labpatīk savi klimatiskie apstākļi. Ja meklē augu, kas neprasa daudz rūpes un skaisti izskatās arī kādu laiku atstāts novārtā, izvēlies dižo aspidistru jeb mājas svētību.

Dižā aspidistra (Aspidistra elatior) jeb plašāk pazīstamā mājas svētība nākusi no Ķīnas, kur aug gluži kā neiznīcināms – augam nekaitē nedz karstums, nedz aukstums, un tā tas ir arī ar telpaugu – pacietīs gan sausas, gan mitras telpas, gan ilgstošu sausumu, gan mitrumu. Izturības dēļ augu dēvē pat par čuguna augu (cast iron plant), tamdēļ tas ir pat ļoti piemērots telpām, kurās reti kurš augs jūtas labi.

Vairumam radies priekšstats, ka šis augs ir vecmodīgs un neinteresants, taču radītas neskaitāmas šķirnes, kas katra īpaša ar interesantajām pazīmēm, taču populārākā joprojām ir tieši dižā aspidistra. Augam raksturīgas cietas, zaļas lapas, kas atkarībā no šķirnes, var būt ar dzelteniem un baltiem laukumiem un svītrām.

Auga kopšana

Lai arī augs ir gana pacietīgs, nevajadzētu to novietot tiešos saules staros, augs novērtēs viegli noēnotu vai gaišu vietu, bet arī tumšā stūrī aspidistra atrādīs bagātīgo lapotni. Kas attiecas uz augsnes izvēli, stādi to labi drenējošā universālajā telpaugu augsnē.

Ja augam sāk kalst lapu gali, tas nozīmē, ka gaiss ir pārāk karsts, un tādos gadījumos ieteicams augu rasināt. Atkarībā no tā, cik apgaismotā telpā augs mitinās, jāievēro laistīšanas biežums. Labāk ļaut kādu laiku augsnei kļūt arī sausākai, jo pārmērīgs mitrums augam nepatiks, arī ziemā laistīšanai noteikti jābūt retākai. Interesanti, ka arī tad, kad augs kādu nav ticis laistīts, tas spēs izdzīvot, pateicoties resnajiem sakneņiem, no kuriem paceļas garās lapas un kas var aiziet bojā tikai pārmērīgā mitrumā.

Auga kopšanā vajadzētu laiku pa laikam apslaucīt lapas ar mitru drānu, lai putekļi nekavētu mitruma uzņemšanu, tāpat vecās lapas vajadzētu nokniebt.

Ja telpaugs mitinās gaišākā vietā, mēslo to reizi mēnesī, ja tumšākā, tad retāk, bet jebkurā gadījumā izmanto vāju, atsķaidītu universālo telpaugu mēslojumu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no grāmatas ''Telpaugi enciklopēdija'' (Niko Fermēlens, Zvaigzne ABC) un ''Telpaugi.wordpress''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!