Foto: Shutterstock
Ja veikalos parādījušās narcises, hiacintes, tulpes un citas sīpolpuķes, tā ir pārliecinoša zīme, ka pavasaris vairs nav aiz kalniem. Ja grieztie ziedi novīst visai ātri, labs veids, kā ilgāk saglabāt mājās pavasarīgo noskaņu, nopirkt stādus. Vēl interesantāku un pavasarīgāku noskaņu izdosies radīt, ja sastādīsi augus kādā traukā, spainī vai bļodā, veidojot kompozīciju.

Kādus augus izvēlēties

Atkarībā no tā, cik lielu kompozīciju esi ieplānojis veidot, pielāgo arī pašus augus. Piemēram, mazākā bļodā labāk stādīt vairākas, bet mazākas sīpolpuķes, bet lielākā traukā var izvērsties jau ar druknākiem sīpoliem. Lai nebūtu tā, ka garākās lapas un ziedkāti liektos pāri trauka malām, izvēlies īsāka auguma šķirnes. Bez narcisēm un hiacintēm ir arī tulpes, krokusi, muskares, kas lieliski iederēsies kompozīcijā. Apvieno vienā kompozīcijā vairākus augus, jo tie katrs ziedēs un augs savā ātrumā, tāpēc arī ilgāk saglabāsies ziedošais noformējums.

Kādu trauku izmantot

Kompozīcijas izveidei var izmantot visdažādākos traukus – tas var būt groziņš, kurā ieklāta plēve, lai substrāts nebirst cauri, tikpat labi kāda metāla vanniņa, spainis, bļoda vai stikla, māla trauks. Variācijas var būt visdažādākās arī trauka formā – piemēram, hiacintes un narcises var stādīt arī cilindra formas traukos, lai ziedkāti un lapas tik ļoti neliektos, bet kompozīcijas joprojām saglabātu savu daili. Tāpat var atrast pielietojumu neparastiem piederumiem, piemēram, kompozīciju veidojot koka abrā (labi izskatīsies liela ēdamgalda vidū), terīnē, burkās, saldumu traukā, pītā grozā vai koka kastē.

A post shared by Cheryl (@chebbscooper) on Feb 4, 2018 at 11:20pm PST

A post shared by @jsdinteriors on Feb 6, 2018 at 11:28am PST

Kā veidot kompozīciju

Lai pavasara kompozīcija ilgāk saglabātos ziedoša, svarīgi augus pareizi iestādīt un nodrošināt tos ar visu vajadzīgo. Jebkura izmantotā trauka apakšā vispirms ieber keramzītu dažu centimetru biezā slānī, lai būtu labāka drenāža. Virsū var bērt puķu augsni, nepārspīlējot ar daudzumu, jo vēl jāstāda augi. Visi sīpolaugi jāstāda tā, lai sīpoli tikai daļēji būtu zem zemes. Lai veidotos glīta kompozīcija, vidū stādi lielākos augus un gar malām zemākos, citādi lielie augi noēnos mazākos. Piemēram, vidū var stādīt hiacintes, narcises vai tulpes, tad krokusus, muskares, bet gar malām prīmulas vai zemās narcises. Kad augi iestādīti, piepildi trauku ar substrātu un labi aplaisti augus.

Tā kā pavasara augi ir izteikti mitruma cienītāji, to palīdzēs nodrošinās sūnas – izliec tās virs augsnes, lai tā daļēji nosedz sīpolus. Sūnas gan glīti izskatīsies, gan palīdzēs ilgāk saglabāt mitrumu. Vēl sūnas var aizvietot ar mizu mulču, arī tā dekoratīvi papildinās kompozīciju un palīdzēs uzturēt mitru augsni.

Jāņem vērā, ka pavasara augiem labpatiks vēsāka vieta, tāpēc nenovieto kompozīciju tuvu sildelementiem, bet tajā pašā laikā neapbižo augus ar gaismas trūkumu.

A post shared by Carla Brown ✨ (@c.brown685) on Feb 4, 2018 at 3:32am PST

Pavasara vēstneši bļodiņā – eleganta kompozīcija no mazajiem stādiņiem

Foto: DELFI

Šobrīd ziedu salonu un vairumtirdzniecības bāžu piedāvājumā parādījušies pirmie pavasara vēstneši podiņos – prīmulas, hiacintes, narcises un citi mazie stādiņi, kas sparīgi aug un izkrāšņo pelēcīgo ziemu. Var, protams, stādus atstāt tajos pašos podiņos, taču tiem, kam patīk oriģinalitāte, piedāvājam izveidot šādu kompozīciju bļodiņā.

Lasīt vairāk

Kā savaldīt garās lapas un ziedkātus pavasara sīpolpuķēm

Foto: Shutterstock

Ja veikalā pavasara puķu stādi vēl ir nelieli un lapas vēl nav izslējušās tik garas, tad mājās jau pēc dažām dienām, it īpaši siltā klimatā, lapas sāk liekties pāri puķupoda malām un arī ziedkāti sāk liekties uz visām debespusēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!