Foto: Shutterstock
Falenopši, tāpat kā citi augi, vienu brīdi skaisti zied, citā brīdī izskatās jau bēdīgāk, taču nekad nevar zināt, kurā brīdī augs atkal sasparosies uz atkārtotu ziedu parādi. Taču šajā starpposmā falenopšiem ziedkāti nereti apkalst, tāpēc aktuāls paliek jautājums, ko ar tiem darīt – griezt vai negriezt?

Falenopšu kopšana interesanta ar to, ka katram metode var būt sava un abos gadījumos tā var būt pareiza. To pierāda arī falenopšu audzētāju pieredzes stāsti ''Estere-orhidejas.id'', kur uzskaitīti dažādi paņēmieni un pieejas auga kopšanā, tai skaitā ziedkātu aprūpē.

Pieredzējušie falenopšu audzētāji pieņēmuši, ka ziedkāti jau uzreiz pēc noziedēšanas jānogriež, nemaz negaidot brīdi, kad tie apkalst. Tādā veidā veicina jaunu ziedkātu veidošanos, turklāt augs tad arī izskatās pievilcīgāk.

Citi tomēr piekopj daļēju kātu apgriešanu, proti, nogriežot vien nokaltušo daļu. Kāds griež tikai līdz pirmajam snaudošajam pumpuram, vēl kāds secinājis, ka visefektīvāk falenopsis jūtas, ja nogriež līdz trešajam snaudošajam pumpuram, skaitot no apakšas. Tātad – cik cilvēku, tik metožu. Tāpat arī katram falenopsim savs laiks, un var arī gadīties, ka reizē augs gan vecais, gan jaunais ziedkāts, nodrošinot vēl bagātīgāku ziedēšanu, un ne vienmēr nogriešana bijusi labākais risinājums. Taču, ja tava falenopša nokaltušie ziedkāti nemaz nerada cerības, ka kādu dienu tie varētu atkārtoti augt, nogriez tos bez žēlastības un ļauj attīstīties jauniem.

Kā zināt, ka ziedkāts kalst? Visbiežāk pirms nokalšanas kāts parasti maina krāsu uz dzeltenīgu, oranžu vai pat nedaudz sārtu. Nokaltis ziedkāts visbiežāk ir brūngans, ciets un sauss, gluži kā zars, un tā nokniebšanai vislabāk izmantot dārza šķēres.

Audzētāji uzsver, ka nereti gadījies arī tā, ka ziedkāti, gluži kā iesnaudušies, apstādinot to attīstību. Šādās reizēs noteikti nevajag censties procesu kaut kā paātrināt, nogriežot dzīvos kātus vai tos, kas paspējuši snaudas laikā izaugt. Tas esot normāls process un jāļauj augam pašam attīstīties un augt savā tempā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!