Foto: Shutterstock
Lai arī lilijas ir izteiktas vasaras dārza puķes, ne viens vien vasarīgo noskaņu notvēris, māju izdaiļojot ar lilijām podiņā, kas iegādājamas kā telpaugi. Vai pēc noziedēšanas lilija tiešām jāizmet vai arī no tās var izdoties sagaidīt smaržīgos ziedus arī dārza dobē pēc pārstādīšanas?

Pieredzes padomus par liliju kopšanu podiņos var smelties ''Cālis'' forumā, kur aktīvisti dalās savos ieteikumos, kā noziedējušo augu pēc tam veiksmīgi izstādīt dārzā.

Pat tad, ja lilija jau noziedēta, nevajadzētu pieļaut auga iekaltēšanu, citādi sīpoli ies bojā un nekas skaists neizziedēs arī pēc pārstādīšanas dobē. Pavasaris ir visai piemērots laiks, kad liliju stādu pārstādīt dobē, un pats būtiskākais ir nepieļaut sakņu un sīpolu iekalšanu. Kāda foruma aktīviste pat iesaka izstādīt liliju dobē ar visu plastmasas podiņu, jo tad pastāv lielāka iespējamība, ka sīpolus neapēdīs ūdensžurkas un citi grauzēji, kam lilijas ir kā delikatese. Taču pārstādīt liliju dārzā var tikai tad, kad tā noziedējusi un neveidojas jauni ziedpumpuri, kas vēsumā noteikti apsals un nepagūs izziedēt.

Jāņem vērā, ka tikko pārstādīta lilija dobē var strauji mainīt izskatu, jo nebūs pieradusi pie dzestruma, tāpēc ieteicams pirms tam (ja ārā vēl nav pastāvīgi silts) augu pamazām pieradināt, pa dienu izliekot podu ārā, bet pa nakti atstāt iekštelpā. Ja ir apsildāma siltumnīca, var podu kādu laiku paglabāt tur.

Pēc pārstādīšanas dārzā liliju ieteicams mēslot, lai tā pamazām pierod pie pārmaiņām un būtu spējīga uzņemt spēkus ziedēšanai. Kāda foruma aktīviste pēc savas pieredzes iesaka nogriezt galotni ar noziedējušo ziedu, lai augs netērē spēkus.

Tie, kam izdevies liliju podiņā veiksmīgi pārstādīt dārzā un sagaidīt ziedēšanu jau dobē, atzīst, ka jārēķinās, ka ziedi nebūs tik lieli kā dārza lilijām, bet tomēr – ir vērts pacensties telpaugu pārstādīt dobē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!