Foto: Shutterstock
Orhideja ir viens no tiem augiem, kas prasa daudz uzmanības – te jāizpatīk, lai parādītos ziedi, tad jāievēro mēslošanai piemērotākais laiks, jābalansē ar laistīšanu, lai nav ne par daudz, ne par maz, te jādomā, ko darīt, ja augs jau stiepjas ārā no puķupoda.

Kad orhideja labos apstākļos atrādījusi daudz ziedu un izaugušas jaunas saknes, var gadīties, ka puķupods ir pārāk mazs un augs izgūlies ārpus tā. Kādu laiku augs tā var dzīvot, taču vienā brīdī ziedkāts no smaguma var nolūzt. Kā raksta pieredzējušie orhideju audzētāji ''Estere-orhidejas.id'' forumā, visbiežāk tā notiekot ar vecākiem falenopšiem un dendrobijām, jo šiem augiem saknēm labpatīk stiepties ārpus podiņa. Var arī gadīties, ka augs izaudzē garu kātu šķībi, un tad, parādoties ziediem, smagums sliecas uz vienu pusi.

Jebkurā no šiem gadījumiem, kad augs stiepjas ārpus poda, ieteicama būtu pārstādīšana. Iespējams, podā saknēm vairs nav vietas, un tāpēc pārstādīšana jebkurā gadījumā ir ļoti ieteicama. Tikai jāievēro, lai pods nebūtu pārāk liels – ja saknēm būs daudz brīvās vietas, var parādīties puve. Ja ir bažas par pārstādīšanu, alternatīva var būt caurspīdīgā podiņa pārlikšana lielākā, stabilākā podā, piemēram, keramikas.

Var gadīties arī tā, ka augošais ziedkāts ir stabils, bet pāri podam liecas tieši nokaltušie ziedkāti, taču tos droši var nogriezt. Vairāk par nokaltušajiem ziedkātiem un to apgriešanu var lasīt šeit.

Falenopši tiecas pret gaismu, tāpēc var gadīties, ka noliekšanās ir vien saules gaismas trūkums. Šajā gadījumā ieteicams augu pagriezt ik pa laikam, lai saulīte tiek augam no visām pusēm, rekomendē ''Home Liness''. Mainīt auga atrašanās vietu un pozīciju nevajadzētu tad, kad parādījušies ziedpumpuri vai tad, ja tie jau sākuši plaukt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!