Foto: Shutterstock
Nereti, labu gribot, nodarām pāri augiem. Un nav nemaz jāaizmirst par to, var arī ar pārlieku lielām rūpēm likt tam ciest, un pārlaistīšana ir viens no sāpīgākajiem veidiem. Kā atpazīt, ka augs ir pārlaistīts?

It kā jau mēs zinām, cik aptuveni bieži augi jālaista, jāmēslo u.tml., tomēr tāpat gadās kādreiz nokļūdīties un izdarīt kaut ko augam ne pa prātam. Raksturojot tieši auga pārlaistīšanu, ir vairākas pazīmes, kas liecinās tieši par to, un tās sīkāk aprakstītas ''Gardenista''.

Augu speciālists Kristofers Sačs skaidro, ka viens no simptomiem ir dzeltenas lapas. Ja augsne ir mitra, lapas kļuvušas dzeltenīgas un augsnes virskārtā jau parādījusies pelējuma kārta vai sūnas – tās ir nepārprotamas pazīmes, ka augam ticis pārāk daudz ūdens. Arī strauji novītušas lapas liecina, ka augam ūdens bijis par daudz. Atsevišķiem augiem, piemēram, alojām lapas var kļūt arī brūnganas un mīkstas, un arī šī pazīme liecinās, ka augs ir pārlaistīts.

Šādos gadījumos jāļauj augam pēc iespējas ātrāk izžūt – ja tas ir sukulents, noliec to saulainā vietā, un visai ātri liekais mitrums iztvaikos. Nekādā gadījumā žūšanas laikā nelaisti augu atkārtoti, lai kaut kādā veidā pieradinātu to.

Nekas nevar būt ļaunāks augam par sakņu mirkšanu ūdenī, tāpēc ar skubu pārbaudi, vai paliktnī nav sakrājies daudz ūdens – ja ir, steigšus to nolej. Ja ir iespēja, izņem augu no poda un noliec uz kādas virsmas, lai saknes apžūst ātrāk.

Kas par daudz, tas par skādi – kā rīkoties, ja telpaugs pārlaistīts

Foto: Shutterstock

Telpaugiem ziemas sezona lielākoties ir miera periods, taču, labi gribēdami, bieži tos pārlaistām. Pārlaistīšanas rezultātā augam var sākt veidoties pelējums un ciest sakņu sistēma. Lai tā nenotiktu, jau laikus izdari visu, lai augs pārlaistīšanas rezultātā stipri neciestu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!