Foto: Shutterstock
Izdzirdot nosaukumu Ķīnas roze, šķiet, ka ieraudzīsim ko pazīstamu, tomēr šis augs nepavisam nelīdzinās šim augam tradicionālajā izpratnē. Augam raksturīgas lielas, zaļas lapas un koši ziedi, kas priecē no agra pavasara līdz pat rudenim.

Iespējams, kādu no Ķīnas rozēm nemaz neesi atpazinis, jo šķirnes ir ļoti dažādas un tāpēc atšķiras gan ziedu krāsa, gan forma – tie var būt arī pildīti. Hibiska ziedi var izaugt pat 10 centimetru diametrā, un tie var būt sarkani, balti, dzelteni, oranži, laškrāsas u.c. Ja par augu saimnieks labi rūpējies, tas var ziedēt pat visu cauru gadu.

Eksotisks izskats augam ir tāpēc, ka tas nācis no Havaju salām, kur trauslos ziedus sievietes izmanto kā savdabīgu matu rotu. Taču kā telpaugs tas ir saulmīlis, kas labi jutīsies viegli kaļķainā, trūdvielām bagātā augsnē ar labu drenāžu. ''Telpaugi.wordpress'' norāda, ka augu nevajadzētu stādīt ciešā podā, lai saknes nav pārlieku saspiestas.

Kas attiecas uz novietojumu, Ķīnas rozei jeb hibiskam vislabāk atrasties dienvidu, austrumu vai rietumu pusē uz loga, kur būs pietiekami daudz saules gaismas visas dienas garumā. Vislabāk augs jutīsies temperatūras robežā starp +16 līdz +20 grādiem – pie zemākiem rādītājiem neattīstīsies ziedpumpuri, norāda pieredzējuši hibisku audzētāji ''Cālis'' forumā. Tas, ka augs neatrāda ziedus, visbiežāk saistīts tieši ar to, ka telpā ir pārāk silts vai vēss.

Izteikti sausā gaisā nevajadzētu aizmirst par lapu rasināšanu – augs par to būs ļoti pateicīgs. Laistīšanā katram auga saimniekam jāatrod zelta vidusceļš – nedz pārlaistīšana, nedz arī iekaltēšana neatstās labas sekas. Atceries, ka laistīšanai jāizmanto ūdens istabas temperatūrā, tas pats attiecas uz lapu rasināšanu.

Tā kā augs labos apstākļos krietni plešas, to var droši apgriezt un ierobežot lapotnes kuplumu. Apgriešana veicinās arī jaunu dzinumu veidošanos, radot lielāku iespējamību jauniem ziediem. Šo telpaugu nevar atstāt bez vērības arī mēslošanā – šķidrais telpaugu mēslojums ar zemu fosfora saturu būtu ieteicams vismaz reizi mēnesī. Ļoti svarīgi nemēslot augu, kad augsne ir izžuvusi, citādi apdedzināsi hibiska saknes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!