Foto: Privātais arhīvs
''Tavs Dārzs'' lasītāja Jolanta pēc noziedēšanas pelargoniju saglabāja, lai to uzziedinātu arī nākamajā gadā un pēc veiksmīgas pārziemošanas un miega perioda augs pamazām atkal liek par sevi manīt, tāpēc rodas jautājumi – augs jāpārstāda vai jāapgriež galotnes, un kā tas īpaši jākopj pavasarī.

To, kā augs izskatās pašlaik, lai novērtētu tā veselības stāvokli, atrādījām Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu speciālistei Ingūnai Gudrupai, pie viena atklājot kopšanas prasības.

Aplūkojot attēlu, speciāliste skaidro, ka, pateicoties saulītei, kas iespīd pa logu, jaunie dzinumi izskatās veselīgi. Lai augs zarotos, veidotu kuplāku augumu, tas jāgalotņo. Ja galotnes dzinumi ir stingri, tos var iespraust jaunā podiņā un apsakņot. Vairāk par šāda veida pavairošanu lasi šeit. Svarīgi spraudeņus uzmanīt no lieka mitruma, lai tie nenopūtu. Iesākumā, lai spraudeņi nevīstu, podiņu ar spraudeņiem ievieto maisā un galu aizsien, atstājot spraugu ventilācijai. Katru dienu apskata spraudeņus – ja maisiņa sienas norasojušas, tos atver un pavēdina. Spraudeņi apsakņojas 2-4 nedēļu laikā.

Šīs pelargonijas ir lielziedu pelargoniju hibrīdi jeb sauktas arī par karaliskajām pelargonijām. Pelargoniju dzimtene ir Dienvidāfrika, tāpēc, lai tās ziedētu, augiem jānodrošina gaiša, saulaina vieta. Vienīgi vasarā, kad pusdienas saule ir cepinoši karsta, tās noēno.

Foto: Privātais arhīvs

Pavasarī, vislabāk martā, augus pārstāda. Pelargonijas vislabāk augs barības vielām bagātā, irdenā, gaisu caurlaidīgā augsnē. Universālajam kūdras substrātam var piejaukt kompostu un nedaudz grants. Izvēloties jauno podu, jāraugās, lai tas nebūtu pārāk liels, skaidro augu pazinēja.

Pelargonijas jālaista mēreni. Ja laiks ir karsts, pelargonijas aplaista, līdzko izžuvusi augsne. Vēsās vasaras dienās laista uzmanīgi. Augam paliktnī nedrīkst krāties lieks ūdens – auga saknes ir smalkas un necieš slapju augsni.

Lai veicinātu augšanu, pavasarī augam dod mēslojumu, kam ir vairāk slāpekļa. Pelargonijas var sākt mēslot divas nedēļas pēc pārstādīšanas. Iesākumā tām dod mēslojumu, kas satur vairāk slāpekli, lai augam veidojas veselīgi jaunie dzinumi. Pēc tam reizi nedēļā mēslo ar ziedošajiem augiem paredzētiem mēslojumiem, kuros vairāk fosfors un kālijs, un citi mikroelementi. Kad pelargonijas jau būs skaisti izziedējušas vasarā, jāatceras, ka karaliskās pelargonijas uz balkona vai terases jāsargā no lietus un stipra vēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!