Foto: Shutterstock

Lai arī cik skaisti telpaugi nebūtu, ir cilvēki, kuriem to aprūpe diez ko nepadodas. Ja pat katrs podiņš istabā tiek no sirds apliets, aprūpēts un pačubināts, orhidejas tā vien neuzzied otrreiz, bet sanpaulijas izsīkst jau pāris mēnešu laikā. Bieži nosmejamies, ka trūkst "zaļo īkšķīšu". Tieši tāpēc esam apkopojuši pavisam vienkārši kopjamus augus, kas neprasa lielu piepūli, un kurus nobendēt būs diezgan grūti.

Līdakaste

Apjomīgā istabas puķe, kuras klātbūtne manāma teju katrā padomjlaiku interjera autoostā, skolā vai dzelzceļa stacijā. Un ne bez pamata.

Līdakaste (Sansevieria) ir izteikti pateicīgs telpaugs tiem, kuriem ar puķu audzēšanu mājās neiet no rokas. Vienīgais, kas jāņem vērā – līdakaste jātur māla podā, jāmitrina no poda apakšas, noturot ūdenī vismaz 10 minūtes, bet laistīšana jāveic reti. Vairāk par līdakasti lasi šeit.

Gumijkoks

Foto: Shutterstock

Parastais gumijkoks (Ficus elasica) ir vēl viens augs, kas daudzās mājās nebūt nav svešs iemītnieks.

Fikuss, kā to bieži vien dēvē sarunvalodā, būdams tropu augs, gan pieprasa gaismu un mitrumu. Taču tas nenozīmē, ka jāaizraujas ar laistīšanu. Viss, kas jādara – jāapsmidzina tas ar ūdens dozatoru, lai lapas būtu mitras. Bet augsne jāaplej vien tad, kad tā ir sausa. Mēslošanu gumijkoks nepieprasa, bet pārstādīšana jāveic, kad gumijkoks krietni izaudzis un pods kļuvis par šauru. Vairāk par gumijkoku lasi šeit.

Pušķu hlorofīts

Foto: Shutterstock

Pušķu hlorofīts (Chlorophytum comosum) ir ļoti viegli audzējams telpaugs, kas kuplos kā saulainā vietā, tā ēnainā, jo viegli pielāgojas augšanas apstākļiem.

Reizēm tas tiek dēvēts par zirnekļaugu. Podiņā hlorofītam būs nepieciešama parastā telpaugu zeme, bet laistīšanas ziņā ziemā ir jāļauj augsnei izžūt, un tikai tad jālaista no jauna. Vēl viens hlorofītu pluss – augi attīra telpās gaisu, tāpēc tos var turēt istabās, kurās bieži uzturas cilvēki.

Krasula jeb naudas koks

Foto: DELFI

Viens no tiem telpaugiem, kas noteikti būtu jātur katrā mājoklī un darbavietā, ir krasula jeb naudas koks. Tam piemīt ne vien laimes un naudas talismana īpašības, bet krasulas reizē arī ir arī ar vairākām ārstnieciskām īpašībām – sula dziedē sasitumus un sastiepumus, un pat angīnu.

Bet audzēšanas ziņā naudas koki ir pavisam pateicīgi – tas labi augs ne vien saulainās vietās, bet arī ēnainākās. Tāpat augs labi jutīsies vēsākās telpās, tāpēc ziemas sezonā naudas koka pods jāpārvieto uz gaišu telpu, kurā ir aptuveni pieci grādi. Arī laistīšanu tad ierobežo, ļaujot augsnei izžūt. Vairāk par naudas "magnētu" var izlasīt šeit.

Dīfenbahija

Dīfenbahija (Dieffenbachia) ir visai krāšņu lapu telpaugs, ko nesajaukt ar citiem. Dīfenbahijas lapas izkrāsojušās vairākos zaļos toņos, un no tumši zaļā gar lapu maliņām, tuvojoties lapu centram, kļūst arvien gaišākas.

Kas padara šo augu pateicīgu audzēšanai telpās? Dīfenbahijas kuplos gan gaišās, gan noēnotās vietās. Vienīgais, kas būtu jāņem vērā, pirms tiek iegādāta dīfenbahija – augs ir visai indīgs, tāpēc, to pārstādot, noteikti jāvelk cimdi, un jāsargā no mājdzīvniekiem, kam patīk grauzt augu lapas, kā arī maziem bērniem. Dīfenbahiju ik pa laikam var apsmidzināt ar ūdeni vai apslaucīt tās lapas ar mitru lupatiņu, bet laistīšanas reizēm jābūt bagātīgām. Vairāk par kuplojošo telpaugu var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!