Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kuri mājās nevēlas turēt telpaugus, jo skaidri zina, ka ikdienas steigā neatcerēsies tos kārtīgi apkopt un lutināt ar ūdeni. Lai nebūtu pilnībā jāpārvelk trekna svītra zaļajām mājas rotām, vari izmēģināt sukulentu izvietošanu dažādos veidos. Lai gan tie spēj ilgstoši izturēt bez ūdens un nav arī citādi prasīgi, pirms nolikšanas plauktā jāpadomā par gaismu, atbilstošu podiņu un atbilstošu augsni.

Kā minēts iepriekš, sukulentiem par labu parasti nosliecas tie, kuriem telpaugu kopšana darāmo darbu sarakstā neietilpst. Skaidrības labad gan jāpiebilst, ka lielākā "ņemšanās" ar tiem ir pašā sākumā, atrodot pareizo vietu un podiņu. Pēc tam tie dzīvo savu dzīvi, pacietīgi gaidot, kad tos palutināsi ar ūdens, bet pats galvenais – nepārliesi.

Pirmais, kas jāizdara, pārrodoties no veikala mājas ar sukulentu podiņiem rokās, jāizvēlas tiem atbilstoša vieta. Tik viegli gan nebūs, ka varēsi tos ielikt pilnīgi jebkurā plauktā vai uz itin visām palodzēm. Šiem augiem ļoti nepieciešama gaisma, tāpēc vislabāk atrast vietu, kurā vismaz lielāko dienas daļu ir gaišs. Ja tie nesaņem gana daudz saules gaismas, sukulenti sāk stiepties vertikālā virzienā kā stīgas.

Lai gan augi spēj pielāgoties daudzām vidēm, tieši saules stari neuzlabos viņu izskatu un spēju ziedēt (ja konkrētajam augam tā raksturīga) ilgtermiņā. Ziedēšanu nepieredzēsi arī tad, ja noliksi sukulentu tumšā kaktā. Ziemas laikā mērķis ir tos turēt vietā, kur saule gozējas pie debesīm trīs, četras stundas.

Kad īstā vieta atrasta, sukulents sāk savu dzīvi jaunajā vidē. Pateicoties uzkrātajām rezervēm, bez ūdens tas var izdzīvot salīdzinoši ilgi, tāpēc bieža laistīšana nav nepieciešama. Un tur rodas problēma, jo, gribot kā labāk, cilvēki retajās reizēs pārspīlē ar ūdeni, kā rezultātā augs iet bojā. Lai pārbaudītu, vai nepieciešama laistīšana, nepietiek vien ar virskārtas pataustīšanu – nepieciešams ar pirkstu kārtīgi "iebakstīt" augsnē. Ir variants sukulentus kārtīgi izkaltēt (protams, nepārspīlējot), lai tie pēc tam uzņemtu pēc iespējas vairāk ūdens.

Foto: Shutterstock

Ziemas laikā ar laistīšanu jāaizraujas vēl mazāk, jo tad nav aktīvais sukulentu augšanas laiks. Bieži vien augs nopūst, neskatoties uz to, ka tiek laistīts reti, un te pie vainas fakts, ka saknes neelpo un mitrums krājas poda apakšā. Tātad nestādi sukulentus puķupodos, kam apakšā nav caurumu. Tieši tāpēc terāriji un citi stikla podiņi nav labākais ilgtermiņa variants.

Neuztraucies, ja sukulentiem sāk krist apakšējās lapas – tā ir pilnībā normāla parādība kā ziemās, tā vasarās. Taču problēmas rodas tad, ja augam sāk krist augšējās lapas, jo tas liecina par tā saucieniem pēc ūdens vai protestēšanu par mitruma pārbagātību.

Vēl vērts zināt, ka universālajā telpaugu substrātā sukulenti ilgi nedzīvos. Šiem augiem ir nepieciešama speciālā augsne, ko var iegādāties jebkurā dārzkopības veikalā, ar norādi – ''sukulentiem un kaktusiem'', jo tā nodrošina nepieciešamo pH līmeni. Runājot par mēslošanu, to noteikti var darīt, tikai ne ziemas mēnešos. Kā minēts iepriekš, šis ir sukulentu miera periods vistiešākajā nozīmē, taču ziemā augsnes uzlabotāji nepalīdzēs auga attīstībi, precīzāk – tikai apgrūtinās.

Sukulenti izskatīsies gana stilīgi, sastādīti dažādos terārijos un iekarināti auklās. Kā soli pa solim izveidot košu dārziņu stikla bļodā, ievērojot drenāžas priekšnoteikumus, uzzini šajā rakstā. Tā kā trauki parasti nav ļoti lieli, izaicinājums ir izveidot dārziņu tā, lai tie nebūtu sastādīti viens otram pārāk tuvu. Laistot augus, atceries, ka arī sukulentu starpā ir konkurence par ūdeni, tomēr nekad nevar aizmirst, ka pārliešana rezultējas nopūšanā. Tieši šāda iespējamība terārijos pastāv daudz lielāka.

Tāpat atceries, ka, lai arī cik skaisti izskatītos, visi sukulenti nav domāti audzēšanai iekštelpās. Par sukulentiem, kurus būtu vērts iestādīt kādā dekoratīvā puķu podā vai interesantā traukā, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!