Foto: Shutterstock
Lai arī mēs pašiem ar to jūtamies komfortā, augiem silts klimats salikumā ar sausu gaisu ir visai nelabvēlīgs tandēms dzīves apstākļiem, it īpaši miera periodā, kad augam jāatpūšas un jāuzņem jauni spēki.

Lielākoties visu augu kopšanā būs minēts, ka miera periodā tam vajadzīga vēsāka telpa un laistīšana nepieciešama retāka. Laistīšanai nav jāatmet ar roku pavisam, jo sakņu kamolu iekaltēt tāpat nevajadzētu, bet īpaša vērība jāuzņemas tiem, kam mājās ir centrālapkure. Šajos gadījumos pat nevar īpaši samazināt laistīšanu, jo augs iznīks sausā gaisa ietekmē.

Apkures sezonā augi būs pateicīgi par gaisa mitrināšanu, un to var darīt dažādām metodēm. Viegli augu ik pa laikam apsmidzināt ar ūdeni – ieteicams izmantot novārītu ūdeni, kas atdzisis līdz istabas temperatūrai, iesaka ''Horti''. Šim nolūkam var izmantot pudeli ar pulverizatoru. Rasināt nevajadzētu vien tos augus, kuru lapas klāj matiņi, jo tas veicinās pelēko puvi.

Rasināšanu var aizstāt ar augu aplaistīšanu dušā ik pēc kāda laika, arī tad auga lapas uzņems vajadzīgo mitrumu, tikai šajā gadījumā jāuzmanās, lai augu nepārlaistītu. Augs nespēs uzņemt mitrumu caur lapām, ja tās būs noputējušas, tāpēc ik pa laikam noslauki arī tās, pat ja augam ir miera periods.

Vēl augam var izlīdzēt, uz radiatoriem novietojot mitrus dvieļus vai traukus ar ūdeni, arī tas palīdzēs mitrināt gaisu. Ja gribas glītāku noformējumu, var uz palodzes vai citas virsmas, kur paredzēts stāvēt augiem, novietot paplāti, tajā ieliet ūdeni un tad likt puķupodus. Šeit gan jāatceras, ka puķupodiem jābūt paliktņos, lai pasargātu auga saknes, taču šajā gadījumā mitrais gaiss vienmērīgi apgādās augu.

Dārgāks risinājums ir speciālais gaisa mitrinātājs un difuzors, kas veido ūdens tvaikus un uzlabo mikroklimatu telpā. Tas būtu vērtīgs ieguldījums ne vien augu labā, bet arī mājinieku veselībai.

Lai arī ziemā telpās negribas ielaist auksto gaisu, ļoti ieteicams telpas vēdināt un ielaist svaigu gaisu. Tas ir būtiski augu veselībai, citādi sastāvējies gaiss veicina kaitēkļu parādīšanos un slimību rašanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!