Foto: Shutterstock
Kādu skaisti ziedošu augu sev tuvumā gribas redzēt arī ziemas sezonā, un acālija noteikti ir viens no tiem augiem, kas neliks vilties ar savu krāšņo, ziedošo daili. Uzzini, kā rūpēties par šo telpaugu, lai tas pēc iespējas ilgāk priecētu un palīdzētu sagaidīt pavasari!

Ja tev šķiet, ka acālijas nedaudz atgādina rododendrus, tad zini, ka tam ir visai pamatots iemesls, jo šis ir rododendru ģints augs, tātad - to radinieks. Nelielais mūžzaļais krūms ar tumši zaļajām olīvas formas lapām rotāts ar dažādu krāsu ziediem, kas izplaukst pakāpeniski, tāpēc priecē vairākas nedēļas. Pirms iegādājies acālijas augu mājoklim, raugies, lai tam vēl nebūtu izziedējuši visi ziedi, un būtu manāmi pumpuri, tad ziedēšana būs ilgāka.

Tā kā acālijām ir sekla sakņu sistēma, tad augam ir nepieciešams neliels puķu pods, un to ieteicams piepildīt ar labi drenētu, nedaudz skābu augsni. Puķu podam noteikti vajadzētu būt ar drenāžas caurumu, citādi saknes sapūs pēc regulārās laistīšanas.

Kas attiecas uz piemērotāko vietu acālijai, tad augam patiks gaiša un vēsa vieta, noteikti ne caurvējš. Augam labpatīk mitrs gaiss, tāpēc telpās, kur tas ir sauss, ieteicams augu ik pa laikam apsmidzināt ar ūdeni, kā arī mitrināt pašu gaisu. Tikai rasināt nevajadzētu tad, kad augs zied, citādi ziedi visai ātri var sapūt. Centrālā apkure ir šī auga bieds, un tieši tāpēc tas visbiežāk iznīkst ātrāk, nekā gribētos. Nodrošini augam mitru un siltu, bet ne karstu gaisu. Novieto acāliju tur, kur tai ilgstoši nespīd virsū dienas saule, vislabāk tā jutīsies viegli noēnotā vietā.

Laistīšanas ziņā jāievēro, lai augsne nepārtraukti būtu viegli mitra. Acālijas jālaista diezgan regulāri, un nevajadzētu pieļaut, ka augsne ir izžuvusi sausa, pretējā gadījumā augu pēc tam būs grūti ''atdzīvināt''. Pēc laistīšanas izlej lieko ūdeni no paliktņa.

Pie vainas tam, ja acālijas negribīgi aug, ir ūdens cietība. Tā kā acālijām patīk skāba vide, tad ciets ūdens neko labu nesniegs, tāpēc to var paskābināt ar citronskābi vai etiķi. Ja ir iespēja izvēlēties speciālu acālijām paredzētu mēslojumu, izmanto tādu, bet derēs arī universālie šķīdumi, un tos visus ieteicams lietot reizi nedēļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!