Foto: Shutterstock
Ja vēlies papildināt augu kolekciju ar kādu sukulentu, havortija ir augs, ar ko ieteicams sākt sukulentu iepazīšanas pasauli, tieši tāpēc, ka augs ir neticami viegli kopjams un pacieš pat ilgu aizmāršību.

Šo sukulentu nav iespējams sajaukt ar kādu citu. Tam raksturīgas biezas, ar baltām kārpiņām klātas lapas. Kas interesanti – vasarā bez dekoratīvajām lapām parādās arī krēmbalti, ilgi ziedoši ziedi. Atkarībā no šķirnes, ziedi var būt arī citā krāsā, piemēram, rozā, tāpat arī lapas var būt klātas citu nokrāsu kārpiņām. Šos sukulentus var iegādāties ļoti dažādos izmēros – gan lielākus, gan pavisam miniatūrus, tāpēc no tiem var izveidot interesantas kompozīcijas. Sastādīt sukulentu terārijos, iestādīt pavisam niecīgos trauciņos un pat vīna korķos.

Kas attiecas uz havortijas kopšanu, nekas daudz nav jāielāgo, jo augs pats par sevi labi parūpējas. Vispirms būtiski to pareizā augsnē iestādīt, un šeit jāizvēlas labi drenēta, viegli skāba augsne. Visdrošāk būtu izvēlēties sukulentiem paredzēto substrātu, ko var iegādāties dārzkopības veikalos. Bez substrāta sukulentam patiks atrasties gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros. Havortijai patiks siltas telpas, taču ziemas sezonā, kad augam ir nosacīts miera periods, labāk patiks vidēji silta vai pat vēsa telpa, raksta ''Succulents and Sunshine''.

Ja esi aizmāršīgs augu laistīšanā, šis augs par to neliks manīt, jo jālaista vien tad, kad augsne ir izžuvusi, turklāt augs pacieš arī ilgstošu sausumu. Kad ilgu laiku sukulents nav ticis laistīts, kārtīgi salaista to un ļauj tam dzīvot savu dzīvi. Taču ar laistīšanu nudien nav ieteicams pārcensties, par to pārliecinājies arī ''Tavs Dārzs''. Laistot pārāk bieži, lapas zaudēs savu dekoratīvo košumu un dažas var pat nopūt, tāpēc labāk laistīt retāk.

Un vēl kas netipisks – šis istabas augs jāmēslo vien divas reizes gadā. Pavasarī un vasaras vidū ar ūdenī šķīstošu mēslojumu, lai parādītos skaistie ziedi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!