Foto: Privātais arhīvs
Augi tāpat kā cilvēki, kad nejūtas labi, liek par sevi manīt. Ja cilvēkiem parādās klepus, iesnas, galvas sāpes vai kas cits, augam nepatika izpaužas, piemēram, nobirdinot lapas. Tā arī gadījies kādai ''Tavs Dārzs'' lasītājai, kas vaicā pēc palīdzības, kā glābt bēdīgā paskata dracēnu.

Dita raksta: ''Manai istabas palmiņai ir pēkšņi nobirušas teju visas lapas un telpaugs izskatās gluži vienkārši pēc katastrofas. Proti, dažu dienu laikā augs ir zaudējis praktiski visu zaļo lapotni. Dažas lapas ir strauji nodzeltējušas un nobirušas, bet vairums atdalījušās no stumbra vienkārši tāpat – pēc izskata zaļas un veselīgas, izņemot to lapas daļu, kas stiprinās pie stumbra, tā ir nedaudz sabrūnējusi, mitra un mīksta. Laistīšanas – pārlaistīšanas vai nelaistīšanas – vaina tā nevarētu būt, jo šajā ziņā viss ir ticis veikts kā parasti. Vienlaikus palma stāv uz palodzes, varbūt tur viņai ir par aukstu?

Ar ''Tavs Dārzs'' viedo padomu es vēlētos saprast, vai šī varētu būt vien mirklīga palmiņu kaprīze ziemas sezonā, vai arī klāt "laiks viņu pamest" un lūkot pēc jauna auga,'' jautā lasītāja.

Kā pareizi rīkoties šajā situācijā, kur problēmas aprakstu un jautājumus papildina arī izsmeļošas bildes, vaicājām Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītājai Zanei Purnei. Speciāliste skaidro – ja dracēnas lapas pie stumbra sabrūnējušas, kļuvušas mīkstas, mitras, tad nav šaubu, ka augu piemeklējusi puve. Slapjā puve attīstās, ja ir krasas gaisa temperatūras svārstības, piemēram, augs stāv uz palodzes. Pat ja nepieciešams izvēdināt telpu, jāatceras, ka dracēna pie šādām klimata pārmaiņām nav pieradusi. Vēl pie temperatūras svārstībām klāt nāk gaismas trūkums, ko grūti šajā gadalaikā izmainīt – jāmēģina mazāk laistīt un ziemas mēnešos nemēslot.

Augu pazinēja skaidro, ka dracēna labi padodas apgriešanai. Iesakāms nogriezt bojāto dzinumu galus un paskatīties, vai vadaudi nav brūni, ja ir, tad nogriezt līdz veselai daļai. Bojātās lapas obligāti jānoņem, pamācību sniedz Zane Purne. Augs var palikt bez lapām. Ja būs dzīvotājs, ataugs vēl skaistāks nekā bijis. Jāatceras – ja augam nav lapu, tas ļoti minimāli jālaista. Kad parādās pirmie dzinumi, tad laista vairāk, bet nepārlaista. Poda augsnes virskārtā var iestrādāt sadrupinātas 5-7 gab. medicīniskās kokogles, lai daļēji pasargātu gan augsni, gan augu no citu kaitīgu sēņu sporām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!