Foto: Shutterstock
Jo baltāk klāta zeme, jo vairāk zaļuma gribas redzēt telpās, tāpēc liela daļa steidz iegādāt zaļos augus, lai kaut nedaudz radītu pavasarīgāku noskaņu un telpās ieviestu vairāk dzīvīguma. Taču, ja vairākkārt augu spontānie pirkumi nav vainagojušies panākumiem, iespējams, pie vainas ir tas, kā augi transportēti uz mājām no iegādes vietas.

Ziedu salona ''Karkadē'' floriste Līga Pole ''Tavs Dārzs'' stāsta, ka nereti cilvēki nemaz neaizdomājas par to, kā augu transportēs uz mājām, ja ārā temperatūra ir zem nulles. Pat tad, ja augs tikai jāaiznes no veikala līdz mašīnai un no mašīnas līdz mājai, tas ir pietiekami ilgs laiks, kurā augs var tikt neatgriezeniski sabojāts aukstuma ietekmē. Liela vērība šim faktoram jāpievērš uzmanība, ja termometra stabiņš rāda -5 oC un vairāk, jo šādā temperatūrā augs var apsalt vien dažu minūšu laikā un tā arī neatveseļoties. Šeit pat nav nozīmes, kādu augu iegādājies, apsalt var jebkurš – acālija, kaktuss, palmveidīgais augs, orhideja vai paparde – nevienam netīk sals un dažas minūtes var nelabvēlīgi ietekmēt visu turpmāko augšanas procesu.

Tā kā bieži augus podiņos iegādājamies lielveikalos, floriste iesaka pievērst uzmanību saiņošanas materiāliem – bieži vien tie tiek piedāvāti tieši šim nolūkam (apvaicājies pārdevējiem). Ja saiņošanas papīrs netiek piedāvāts, ieteicams iegādāties avīzi un augu ar visu podiņu kārtīgi ietīt pirms iznešanas no veikala. Avīzes vietā derēs arī speciālais puķu saiņošanas papīrs. Kas svarīgi – ar izvēlēto papīru jānotin augs podiņā vairākās kārtās, lai aukstums nekādi nepiekļūtu.

Floriste uzsver, ka ar maisiņu nebūs līdzēts, un augs tikai rūpīgi ietīts papīrā necietīs no sala ietekmes. Drošības labad papīrā ietīto augu var ielikt maisiņā, lai būtu vēl mazāka iespējamība apsaldēt lapas. Savukārt, kad augs jau aizgādāts uz mājām, nenovieto to strauji karstā vietā, bet pakāpeniski pieradini to atkal pie siltuma. Vispirms kādu laiku ļauj tam vēl pastāvēt ietītā veidā, tad attin papīru un noliec vēsākā vietā, lai straujo temperatūru svārstību dēļ augs neciestu.

Floriste tomēr iesaka jebkuru telpaugu iegādāties pavasarī, kad augam būs vieglāk atklimatizēties un pielāgoties jaunajai dzīvesvietai. Ja līdz pavasarim gaidīt negribas, auga iegādi atliec uz dienu, kad gaisa temperatūra ir siltāka, ap nulle grādiem, vai arī rūpīgi ievēr floristes teikto ar auga ietīšanu, jau ņemot līdzi uz veikalu avīzes vai ietinamo papīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!