Foto: Shutterstock
Laikā, kad dabā trūkst zaļo krāsu, to smeļamies no telpaugiem. Ja vēl neesi atradis savu telpaugu, kas neprasītu lielu ieguldījumu ikdienas kopšanā, iespējams, šī iepazīšanās būs rezultatīva un būsi iedvesmots mājokli rotāt ar pušķu hlorofītu – augu, kura kopšana ir katram pa spēkam.

Pēc izskata pušķu hlorofītu (Chlorophytum comosum) var atpazīt pēc interesantās formas un krāsas lapām. Visai bieži var atrast šķirnes ar raiblapainām lapām, kur zaļais mijas ar balto, bet arī vienkārši zaļu lapu pušķu hlorofītu var atrast. Visizplatītākā šķirne slavētajam augam ir 'Mandaianum', kurai raksturīgas baltas svītras, kas stiepjas pa visu lapas vidu, taču ir arī šķirnes, kurām baltā svītra ir lapu malās, piemēram, 'Variegatum'. Šo augu mēdz dēvēt arī par zirnekļaugu, un tas tādēļ, ka augam veidojas stīgas kā jaunie augi un ar baltajiem ziediņiem atgādina mazus zirneklīšus.

Ne tikai interesantā izskata dēļ augs ir tā vērts, lai ar to papildinātu zaļo oāzi mājoklī – par to ir itin viegli rūpēties. Tas ir ļoti viegli kopjams, jo nav īpaši kaprīzs pat attiecībā uz piemērotākās vietas izvēli, jo tas augs gan saulainā, gan ēnainā vietā, gan siltākās, gan arī vēsākās telpās (līdz +5 grādiem). Arī gaiss var būt gan sausāks, gan mitrāks, un augs par apstākļiem nesūdzēsies. Lielākās rūpes ir laistīšana un šajā ziņā nekas nenotiks, ja laiku pa laikam to aizmirsīsi aplaistīt – augs ir ļoti pacietīgs un izturīgs. Tas tāpēc, ka augam ir resnas saknes, kurās tas uzkrāj ūdens rezerves. Ja vēlies augu pielāgot tam vistīkamākajiem apstākļiem, tad zini – visvairāk tam patiks gaišā vietā, pat saulainā – tad arī parādīsies vairāk mazo, smalko ziediņu.

Tā kā šis augs veido skaistas, nokarenas lapas ar pušķiem, skaisti izskatīsies, ja augu liksi kādā statīvā, iekarināmā puķupodā vai uz augstāka plaukta, ļaujot nokarāties dekoratīvajām lapām. Un ne vien dekoratīvs ieguvums piemīt šim augam – tas arī lieliski attīra gaisu telpā.

Līdzīgi kā ar citiem telpaugiem, vasaras sezonā tas jālaista biežāk, bet ziemā retāk, pat ļaujot laiku pa laikam augsnei nedaudz iekalst. Ar mēslošanu arī aizrauties nevajadzētu – augšanas laikā pietiks, ja reizi divās nedēļās izmantosi universālo telpaugu mēslojumu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no grāmatas ''Telpaugi. Enciklopēdija'' (Niko Fermēlens, Zvaigzne ABC, 2003).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!