Foto: Shutterstock
Ar to vien, ka laiku pa laikam atceries telpaugus palutināt ar ūdeni, vien nepietiek. Nereti augi izrāda kādu nepatiku pat tad, ja tas ticis laistīts pietiekami, taču, iespējams, pie vainas bijusi nepareiza laistīšana. Un te no svara ir gan ūdens temperatūra, gan veids, kā augs tiek laistīts.

Cik bieži laistīt

Viens no pamatlikumiem ir – laistīt augus ar mēru. Neviens telpaugs ilgi nepacietīs, ja ūdens ir par maz, kā arī tad, ja ūdens ir jau par daudz. Par maz laistot, auga saknes lejasdaļā izžūs, tāpat arī lielu kaitējumu nodara pārmērīga laistīšana, kas ir viens no biežākajiem augu bojāejas cēloņiem. Kā zināt, cik bieži augu laistīt? To vislabāk pārbaudīt, pataustot augsni ar pirkstu. Ja, iebāžot pirkstu augsnē, substrāts pielīp pie pirksta, tas vēl ir pietiekami mitrs, bet, ja augsne nemaz nepielīp un tā šķiet pavisam sausa, skaidrs, ka laiks laistīt augu.

Ja augsnes pārbaudīšana ar pirkstu nešķiet iedarbīgākā metode, var iegādāties speciālu augsnes mitruma noteicēju jeb indikatoru, kas atkarībā no krāsas, ziņos par nepieciešamību pēc ūdens.

Ūdens nozīme

Tikpat svarīgi kā laistīt augu, ir izvēlēties pareizu ūdeni. Pirmkārt, tam jābūt remdenam vai istabas temperatūrā, bet noteikti ne ļoti siltam vai ledus aukstam. Izmantojot krāna ūdeni, to ieteicams nostādināt uz diennakti. Otrkārt, cieta ūdens gadījumos tas pirms tam jāuzvāra un jāatdzesē. It īpaši tas jāievēro skābu augsni mīlošiem augiem, piemēram, acālijām, kuriem vajadzīgs mīksts ūdens. Ideālajā gadījumā laistīšanai izmanto lietusūdeni.

Kā pareizi laistīt

Telpaugus, kas aug nelielos podiņos, piemēram, sukulentus, ciklamenas, kā arī tos, kuriem ir pūkainas lapas, obligāti jālaista no apakšas, lai ūdens nenonāk uz lapām. Nelielos podiņos augošos augus lutina ar ūdeni, ielejot to paliktnī, lai samirkst sakņu apakšējā daļa. Bet nevajadzētu pieļaut, ka ūdens šeit glabājas ilgi. Ja pēc laistīšanas paliktnī sakrājies ūdens, tas jāizlej.

Pārējos augus var laistīt no augšas, bet arī šajos gadījumos vēlams izmantot lejkannu. Laistot augus no augšas, svarīgi ūdeni liet uz augsnes, nevis lapām, citādi tās var ātri vien sapūt.

Ja nu tomēr sanācis augu pārlaistīt, izņem to no poda un ļauj augsnei apžūt, un tikai tad pārstādi atpakaļ puķupodā. Kas attiecas uz iekaltētu telpaugu laistīšanu, šādos gadījumos augs jāiemērc ūdenī.

Atceries, ka ir augi, kurus bez laistīšanas vēlams apsmidzināt ar ūdeni, piemēram, palmveidīgie augi, un to nekompensēs tikai augsnes mitrināšana.

Raksta tapšanā izmantota grāmata ''Istabas augi'' (Rojs Lankasters un Metjū Bigs, "Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!