Foto: Shutterstock
Ar to vien, ka mēslojums telpaugiem iegādāts, nepietiek. Jāzina, cik bieži to lietot un kā ar to pabarot augu. Kļūdaina rīcība var neatgriezeniski sabojāt zaļo mājas iemītnieku, tāpēc pielieto mēslojumu apdomīgi.

Kā zināms, ir dažādu veidu mēslojumi telpaugiem. Vislabāk pirms tam noskaidrot, kāds tieši konkrētajam augam būtu vēlams – šķīstošā pulvera veida, šķidrums, granulas vai pat speciālas nūjiņas, ko iesprauž augsnē, ļaujot tām ik pa laikam pabarot augu ar barības vielām. Bez tā svarīgi izvēlēties augam atbilstošu mēslojumu. Piemēram, ziedošus augus jāmēslo ar speciāli šim nolūkam paredzētu mēslojumu, speciāls līdzeklis vajadzīgs arī ēriku dzimtas augiem (acālijām). Ja nepieciešams veicināt augu lapu augšanu, izvēlies mēslojumu ar palielinātu slāpekļa daudzumu. Ņem vērā, ka kaktusiem, orhidejām, sanpaulijām arī ir nepieciešams atsevišķs mēslojums. Tiem, kam grūtības regulāri mēslot augus, ieteicams izvēlēties lēni šķīstošas mēslojuma nūjiņas vai granulas, ko liek substrātā.

Podos pirktajiem telpaugiem parasti augsnei jau ir pievienots mēslojums. Ar pievienotajām barības vielām augam parasti pietiek aptuveni sešas nedēļas, un, kad šis laiks ir pagājis, augu nepieciešams mēslot, norāda ''Rīgas Ziedi'' dārzkopības speciālisti.

Kad mēslojums iegādāts, jāzina, cik bieži un kā augu mēslot. Katram augam ir noteikts ieteicamais mēslošanas biežums, to tad arī der ievērot. Taču lielākoties visi telpaugi jāmēslo aktīvās augšanas laikā (pavasaris, vasara), savukārt ar mēslošanu vajadzētu piebremzēt miera periodā – tad augam ir jāatpūšas un jāsaņem spēki jaunam augšanas ciklam. Nepietiekami mēsloti augi vienmēr izskatīsies blāvi un vārgi.

Nacionālā botāniskā dārza dārzkopības speciāliste Lauma Ozoliņa ''Tavs Dārzs'' atklāja, ka mēslošanu ziemas sezonā ietekmē tas, cik silti apstākļi ir augam. Ja telpā ir silts, vismaz +18 oC grādi un ir pietiekami gaišs, tad mēslot nevajadzētu biežāk kā reizi mēnesī. Jo siltāki un gaišāki apstākļi, jo mazāk augiem nepieciešams mēslojums. Vairāk par telpaugu mēslošanu gada aukstajā sezonā lasi šeit.

Svarīgs noteikums – nekad nemēslo augu, ja augsne ir sausa vai arī pārlieku mitra. Tas nevienam augam nenāks par labu. Taču arī pārmēslošana nav vēlama – tas izraisīs sakņu sistēmas bojājumus. Ja gadījies kādu reizi pārlaistīt augu, tad pārmēslošanas pazīmes būs tādas pašas. Mēslojuma devas un lietošanas instrukcija parasti ir atrodama uz mēslojuma iepakojuma.

Raksta tapšanā izmantota informācija no grāmatas ''Istabas augi'' (Rojs Lankasters un Metjū Bigs, Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!