Foto: Shutterstock
Sagaidot telpaugu stādīšanas, pārstādīšanas un kopšanas sezonu, ne vienam vien radusies vēlme savu zaļo oāzi papildināt ar kaut ko eksotisku, lai paildzinātu vasaras sajūtu un pie viena padarītu interjeru interesantāku. Tropisko augļu koku speciālists Artūrs Surajevs no audzētavas ''Mazie tropi'' sniedz ieskatu par trim viegli kopjamiem augļu kokiem, lai sapni par tropisku telpaugu varētu īstenot ikviens.

Par tropu augu audzēšanu Latvijā varētu rasties aizdomas, ka, jo vairāk saules, jo labāk tas augs, taču pat mūsu klimatiskajos apstākļos, vasaras karstākajās dienās augi mēdz apdegt, tāpēc vislabāk tos glabāt vidēji saulainā vietā. Ideāli piemērota vieta jebkuram no šiem vai citiem tropiskiem un eksotiskiem augiem būs vietās, kur saule uzspīd tikai dienas rīta pusē vai vakarpusē.

Vasarā šos augus regulāri jālaista, bet noteikti nedrīkst arī pārlaistīt. Labākais veids, kā jebkurā sezonā pārliecināties par laistīšanu, ir pārbaudīt zemi ar pirkstu – ja tā ir sausa, tad augs jāaplaista, stāsta speciālists. Tropisko augļu koku audzētājs iesaka izmēģināt izaudzēt kādu no šiem tropiskajiem augiem – kafijas augu, banānpalmu vai pitaiju, jo, kā izrādās, rūpes par tiem nav nemaz tik sarežģītas.

Kafijas koks (Coffea arabica)

Foto: Shutterstock

Vai zinājāt, ka tas pats augs, kurš audzē kafijas pupiņas, ir arī lielisks telpaugs? Uzskatāms par vienu no vienkāršākajiem un izturīgākajiem telpaugiem, kafijas augs ir lielisks gan pieredzējušiem dārzniekiem, gan iesācējiem. Kā izrādās, kafijas augs ir ne vien viegli kopjams, bet arī izskatīgs un vienreizējs papildinājums interjeram.

Kafijas augiem noteikti patīk, ja tos regulāri aplaista, jo īpaši vasaras periodā, tomēr ir jāuzmanās arī no pārlaistīšanas. No marta līdz oktobrim augs jālaista regulāri. Kafijas augam piemērota būs bagātīga kūdras zeme, ar labu drenāžu. Labu drenāžu zemei var izveidot, pieliekot klāt veikalā nopērkamās speciālās māla bumbiņas vai arī vienkārši sajaucot zemi ar mazliet keramzītu. Ar mēslojumu nevajadzētu ļoti aizrauties, retu reizi var izmantot vāju šķidro mēslojumu augšanas periodā. Augam piemērota būs saulaina vai vidēji saulaina vieta.

Banānpalma (Musa acuminata)

Kas to būtu domājis, ka mājās var izaudzēt pats savu banānpalmu? Izrādās, ir speciālas šķirnes, kas paredzētas audzēšanai telpās, un tās var sasniegt pat 1,2 metru augstumu. Turklāt, ja audzēšana ir sekmīga, var pat sagaidīt banānu ražu, taču pat bez tās tropiska noskaņa mājās tiks panākta.

Kaut arī banānpalma ir, iespējams, viens no eksotiskākajiem augiem, ar kuru mēdzam asociēt siltās zemes, augs nebūt nav tik prasīgs. Banānpalmai nav nepieciešama pilna saule, vislabāk tā jūtās tieši daļēji saulainā vietā. Banānpalmu nepieciešams regulāri aplaistīt, tāpat kā ar kafijas augu. Banānpalmai patīk labi drenējoša telpaugu zeme ar daļu kūdras un keramzītu vai perlītu labākai drenāžai. Optimālā temperatūra banānpalmai telpās ir +18 grādi. Mērenā daudzumā var izmantot minerālvielas (universālās) labākai augšanai.

Pitaija (Hylocereus undatus)

Foto: Shutterstock

Pitaija, kas zināma arī kā pūķa auglis, varētu būt visvieglāk audzējamais tropu augs. Šo kaktusveidīgo augu audzē apkārt statīvam, kas ļauj izveidot palmas formu. Šim telpaugam ir izteikti skaisti un neierasti augļi. Ziedi pitaijai ir milzīgi un baltā krāsā, turklāt tie plaukst tikai naktīs – īsta eksotika!

Kā jau kaktusveidīgs augs, tas ir ļoti izturīgs pret sausākiem periodiem, taču pilnībā aizmirst par laistīšanu arī nedrīkst, it īpaši par to jāatceras vasaras periodos. Augam patīk atrasties saulē, taču arī daļēji saulaina vieta būs piemērota. Zemes ziņā pitaija nav īpaši prasīga, parasta telpaugu zeme ar labu drenāžu būs vairāk nekā ideāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!