Foto: Shutterstock

Pelargonijas ir ne tikai telpu puķes, tās var izstādīt arī podos uz balkona. Ļoti krāšņas, ar lieliem ziedu bumbuļiem un, sēžot pelargoniju ieskautā balkonā, ir sajūta, ka esi tādā kā ziedu pasakā.

Pelargonijas kādreiz kļūdaini tika dēvētas par ģerānijām. Tās cēlušās no Dienvidāfrikas un gadu gaitā mainījušas savu izskatu – agrāk askētiskos, mazos, plānos neuzkrītošas krāsas ziediņus nomainījuši ekskluzīvi, milzīgi pildīti ziedi spilgtos toņos. Lai gan daudzi uzskata, ka pelargonija ir tikai istabas augs, tā itin bieži tiek stādīta lielās puķu kastēs un novietota uz balkona vai iekļauta vasarīgās dārza kompozīcijās. Vairāk par pelargonijām un to šķirnēm, lasi šeit.

Dažādu iemeslu dēļ pelargonijas tautā tiek sauktas par "vecmāmiņas mīļākajām puķēm". Sarunā ar "Tavs Dārzs", LU Botāniskā dārza sabiedrisko attiecību speciāliste Karlīna Engere norāda, ka tam varētu būt dažādi iemesli. Piemēram:

  1. pelargonijas ir ļoti viegli kopjamas un ne visai prasīgas, tāpēc ļoti izplatītas;
  2. pelargonijām raksturīga salīdzinoši ļoti ilga ziedēšana – no paša vasaras sākuma līdz agram rudenim;
  3. pelargoniju ziedi ļoti lieli un koši, un krāšņi.

"Īsāk sakot, tieši tāpēc, ka šis augs ir tik ērts un krāšņs, tas ir izplatīts, savukārt, ar dārzkopību īpaši daudz nodarbojas tieši sievietes labākajos gados, tāpēc varētu būt veidojies šāds "vecmāmiņas mīļākās puķes" priekšstats," skaidro Karlīna Engere.

Dārzniece Ineta Rudzīte no stādu audzētavas "Celmu pasaule", stāsta, ka beidzot pelargonijas ir guvušas tādu kā uzvaras gājienu. Ja aizvadītajā gadā daudzi pat virsū neesot skatījušies un saimniece esot burtiski lūgusies, lai kāds nopērk skaistos ziedus, tad šogad tie ejot "uz izķeršanu". Ar pelargonijām esot salīdzinoši viegli sadzīvot, jo ziedi nebirst un tos nav katru dienu jāizplēš. Ziediņš sačokurojas un sažūst. Ja ziedi atrodas uz vējaina balkona, tad nav jāsatraucas, ka balkons būs piebārstīts ar ziedlapām, jo vējš tās nespēj noraut.

Dārzniece stāsta, ka vecu vecās šķirnes, kuras vecmāmiņas stādījušas, esot diezgan stipri un nepatīkami smaržojušas, bet šobrīd ir tādas šķirnes, kurām, pat paberzējot lapiņas, aromātu nevar sajust.

  • Šeit lasi, kā audzēt un uzglabāt krāšņās vasaras puķes pelargonijas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!