Mirte noteikti ir viens no tiem telpaugiem, kas savulaik bijis katras mājas iemītnieks, ne tikai savas dekorativitātes dēļ, bet arī simboliskās nozīmes un dzirdēto nostāstu par tās labvēlīgo ietekmi. Noteikti ir vērts atsvaidzināt atmiņu par šī auga kopšanu un atvēlēt kādu vietu greznajai mirtei.

Vairums, iespējams, jau piemirsis, ka kādreiz mirtes bija teju neatņemama sastāvdaļa kāzu pušķos un dekorācijās. Tā kā mirte kopš senatnes tiek uzskatīta par veiksmīgas laulības simbolu, tad tās dāvināja līgavām kāzās, bet pašus mirtes zariņus stiprināja arī pie plīvura, jo tie simbolizē šķīstību. Šīs tradīcijas pamazām izzudušas, tomēr mūžzaļie krūmi ar sīkajām tumši zaļajām lapām un baltās krāsas ziediem nav zaudējuši savu aktualitāti telpaugu vidū.

Mirtes stādīšanai derēs labi drenējoša augsne ar mālainu piedevu. Kas attiecas uz vietu, kur novietot šo augu, tad tam vislabāk tīk gaišums, tāpēc kāda loga palodze, kur ilgstoši spīd dienas gaisma, būs ļoti piemērota, taču nevajadzētu to novietot arī tiešos saules staros. Mirte vislabāk jūtas vēsās telpās, īpaši ziemas periodā, kad ir maz gaismas. Vēlams, lai temperatūra labākajā gadījumā būtu +10 grādu, bet ne augstāka par +15 grādiem. Ja ziemā mirti tur tumšā un siltā telpā, augam var sākt birt lapas un uzmesties pūkainās bruņutis.

Mirtes laistīšanā jāievēro dažas nianses, raksta Telpaugi.wordpress.lv. Nevajadzētu pieļaut, ka auga saknes izžūst, tāpēc tas mēreni jālaista ar mīkstu ūdeni. Ja augam sāk birt lapas, tad zini, ka viens no iemesliem var būt ūdens trūkums. Mirtei patīk, ja to rasina. Ja ievērosi regulāru auga laistīšanu, tas noteikti aplaimos ar kuplu lapotni un skaistiem ziediņiem.

Interesanti, ka mirte ir viens no tiem augiem, kas labi jūtas telpā ar sausu gaisu. Paliels mirtes krūms dienā iztvaiko vismaz puslitru ūdens, tādējādi mitrinot gaisu un veicinot arī labsajūtu citiem telpaugiem.

Tiem, kam mājās jau ir mirtes augs, noteikti vērts izmantot novārījumus un uzlējumus no auga lapām veselības labā, tie ārstē dažādas kaites. Starp citu, mirtes ēteriskās eļļas izmanto parfimērijā, kosmētikā un pielieto arī homeopātijā, tāpēc šis augs ir vēl jo vērtīgāks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!