Foto: Shutterstock
Februāris un marts ir īstens zaļumu diedzēšanas laiks, tāpēc izmanto iespēju uzņemt vērtīgos vitamīnus. Ļoti gardi, veselīgi un vitamīniem bagāti ir kraukšķīgie redīsu dīgsti, turklāt tos izdiedzēt var pat plastmasas trauciņos.

Lai izaudzētu sparīgos dīgstus, nepieciešamas redīsu sēklas, turklāt svarīgi atcerēties – diedzēt drīkst tikai nekodinātas sēklas. Kodinātas sēklas paredzēts stādīt augsnē un tās apstrādātas ar speciālu ķīmiju, lai kukaiņi tās nesabojātu, tāpēc pievērs uzmanību norādēm uz sēklu iepakojuma.

Iegādātās sēklas ieber lēzenā traukā un izlasa visas bojātās un tukšās sēklas, jo no tām nekas neizaugs. Diedzēšanai ļoti labi noderēs kāds tukšs plastmasas trauciņš, piemēram, kur bijis krējums vai jogurts. Trauciņa apakšā un vāka daļā izdur nelielus caurumiņus, lai iekšienē piekļūtu gaiss un sēklas būtu vieglāk skalot. Bez šī trauka vajadzētu vēl vienu, nedaudz lielāku, kur to ielikt, un kura izmērs būtu tāds, ka apakšā paliek centimetrs vai nedaudz vairāk brīvas spraugas.

Sēklas ieber traukā un aplej ar remdenu ūdeni. Ūdens jālej tik daudz, lai tas būtu divreiz vairāk par sēklām. Uzliek traukam vāciņu un ļauj sēklām mērcēties 8-10 stundas. Pēc mērcēšanas noņem vāku, apakšējo trauku un noskalo sēklas tekošā ūdenī. Pēc skalošanas sēklas rūpīgi nosusini, citādi tās ātri sāks bojāties. Šo procesu – sēklu mērcēšanu, skalošanu un nosusināšanu – atkārto ik pēc 10-12 stundām.

Aptuveni 3-4 dienas pēc diedzēšanas sākuma sēklas būs gatavas ēšanai. Pēdējā skalošanas reizē apakšējo trauku nenoņem, bet ielej ūdeni un ar dakšiņas palīdzību apmaisi, lai virspusē uzpeld sēklu miziņas. Miziņas izņem, sēklas nosusina un bauda!

Video:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!