Foto: Shutterstock
Tie ir tikai stereotipi un konservatīvi uzskati, ka gada vēsākajā sezonā jāizmanto tikai kaltēti garšaugi, un ka virtuves mazdārziņu var ierīkot tikai pavasarī un vasarā. Garšaugi podiņos arī tagad lieliski izskatīties un arī itin labi augs jebkurā virtuvē, ja vien par tiem pienācīgi rūpēsies. Turklāt svaigi garšaugi vienmēr ēdienam piestāvēs labāk, nekā kaltētētā veidā.

Klimatiskie apstākļi

Pat vismazākajās virtuvēs atradīsies vieta, kur novietot garšaugus podiņos – tā var būt palodze, plaukts, virtuves virsma, iekarināti plaukti pie sienas vai jebkura cita vieta, kur nav pārlieku liela tumsa, jo augiem patīk gaišas vietas. Tā kā lielākā daļa garšaugu atceļojuši no Vidusjūras reģiona vai siltajām zemēm, tad tiem patiks gaiša un silta vieta, bet tanī pat laikā tai jābūt pasargātai no tiešiem saules stariem un caurvēja. Kas attiecas uz garšaugu laistīšanu, ievēro mērenību un centies tos laistīt vienmērīgi, lai zeme podiņos nebūtu pārāk mitra un arī ne pārlieku sausa, jo garšaugiem nepatīk kontrastaini apstākļi.

Ņem vērā!

Garšaugu audzēšanai izmanto podiņu ar caurumiem apakšā un paliktni, lai laistīšanas brīdī ūdenim ir kur iztecēt, un augs varētu uzsūkt tieši tik daudz ūdens, cik nepieciešams.

Atceries, ka jebkuru garšaugu izmantošanā ir jāievēro mērenība, jo kā visiem zināmajā teicienā: ''Kas par daudz, tas par skādi'', ēdienu itin viegli ar garšaugu pārspīlēšanu vari arī sabojāt.

Iegādājoties jau iestādītus garšaugus podiņā, rēķinies, ka tie nezaļos ilgāk par 2-3 mēnešiem.

Ja pēc kāda laika pamani, ka garšaugs podiņā vairs nezaļo un nekas nespēj augu glābt, savlaicīgi novāc lapas vai zariņus un izkaltē vai sasaldē tos.

Ko izvēlēties?

Tas, kādus garšaugus podiņos iegādāties un ieviest savā virtuvē, ir gaumes jautājums, taču izvēle ir pietiekami dažāda un atbilstoša visām gaumēm – baziliks, piparmētra, rozmarīns, majorāns, raudene, timiāns, estragons, salvija un citi garšām un aromātiem bagāti garšaugi lieliski pildīs savus pienākumus ēdienu un dzērienu garšas bagātināšanā. Ja mājās vienmēr pa rokai būs svaigi garšaugi, tad jebkurš cepetis, sautējums, zupa, arī saldie ēdieni un sildošie dzērieni izdodsies īpaši gardi un šai sezonai atbilstoši.

Baziliks

Baziliks daudz komentāru neprasa. To nevar sajaukt ne ar vienu citu garšaugu, tā aromāts ir tik raksturīgs un spēcīgs, ka tas ieguvis titulu "vai nu mīli, vai nīsti". Tā kā lielākā daļa baziliku tomēr ir iemīlējuši, jo tas piestāv ļoti daudz ēdienu gatavošanai, tas varētu būt viens no obligātajiem garšaugiem virtuves podiņā, jo tā audzēšana neprasa arī īpašas rūpes. Ja ļausi bazilikam augt saulainā vietā un regulāri uzturēsi mitru augsni, tas pateiksies ar bagātīgu stādu, kura lapas varēsi izmantot ne tikai kulinārijā, bet arī medicīniskos nolūkos. Atceries, ka baziliks jāpievieno tikai ēdiena gatavošanas beigās, jo termiski apstrādājot tas zaudē krāsu un aromātu.

Timiāns

Timiānam piemīt brīnišķīgs aromāts un spēja palīdzēt organismam sagremot treknu ēdienu. Tā kā timiāns dara daudz laba mūsu organismam, tas arī no mums prasa labus apstākļus – garšaugam nepatīk augt caurvējā, tāpēc uz palodzes tam nebūs labākā vieta, tam nepatiks arī pārāk mitra augsne. Tā kā timiāns mēdz augt pat starp akmeņiem, tad podiņā starp zemi ielikti akmentiņi vai olīši nāks tikai par labu. Timiāns ir diezgan izturīgs augs, tāpēc ar pārlieku laistīšanu aizrauties nevajadzētu.

Piparmētra

Foto: Shutterstock

Piparmētras aromāts un atsvaidzinošā garša nespēj atstāt vienaldzīgu, tāpēc šim garšaugam būtu jābūt rokas stiepiena attālumā katrā virtuvē. Piparmētra ir viens no retajiem garšaugiem, kam patiks ēnaina vieta, taču tāpat kā citiem, atbilstoša noteikti būs bagātīga augsne.

Salvija

Foto: Shutterstock

Salvija varbūt nav no izplatītākajiem garšaugiem pasaulē, taču savu atzinību guvusi Vidusjūras reģionā un pamazām sāk iekarot arī mūsu sirdis. Salviju ieteicams lietot pie trekniem zivs un dažādiem gaļas ēdieniem, taču jebkurā receptē ar salvijas izmantošanu nevajag pārcensties, jo tai piemīt dominējoša īpašība, kas var nomākt citu produktu garšu. Salvija labi aug saulainās un siltās vietās, kas tiek regulāri laistītas un, ja vēlies šo augu ilgstošāk uzglabāt podiņā, arī pienācīgi mēslotas.

Rozmarīns

Foto: Shutterstock

Rozmarīns adatveidīgo un tumši zaļo lapu dēļ, pēc izskata nedaudz atgādina kādu mūžzaļo krūmu, tomēr tas ir un paliek garšaugs, kas tiek izmantots gan svaigā, gan kaltētā veidā. Tā kā rozmarīnam ir tendence nomākt citas garšas un aromātus, tad ar tā lietošanu ir jāuzmanās. Tā kā dabā rozmarīns aug saulainās kalnu grēdās, augam nepatiks pārlieku mitra augsne un ēnaina vieta, labāk nodrošini tam sausu, siltu un pietiekami gaišu vietu.

Estragons

Foto: Shutterstock

Estragons ar savu neparasto aromātu un garšu izpelnījies dažādu eksotisku garšu cienītāju uzmanību, tāpēc ja Āzijas, turku, armēņu, itāļu, spāņu un franču virtuves ēdieni tev nav sveši, garšaugs pelnījis augt tavā virtuves podiņā. Estragonu nav nepieciešams pārlieku bieži laistīt, taču tas kļūs arvien bagātīgāks un aromātiskāks, ja ik pa laikam apgriezīsi kādus zariņus līdz saknei, tad tie noteikti arī ilgāk zaļos.

Majorāns

Foto: Shutterstock

Majorāns ir viens no retajiem garšaugiem, kas pat labāk augs iekštelpās, nekā āra apstākļos, jo tam patīk vienmērīgs klimats, pietiekams siltums un gaisma. Šis pēc garšas oregano līdzīgais garšaugs, tiek plaši izmantots Vidusjūras ēdienu gatavošanā.

Raudene

Raudene ir īpaši iecienīta garšviela picas gatavošanā, tāpēc šī ēdiena cienītājiem podiņš raudenes vienmēr noderēs, turklāt šo garšaugu vari izmantot arī tējas pagatavošanā. Raudenei piemērota vieta būs dienvidu vai dienvidrietumu puses saulainā palodze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!