Begonijas zina visi, un krāšņo ziedu dēļ, tās tiek audzētas puķu dobēs, podos, iekārtajos grozos, lodžijās un terasēs, taču tas viss piedien gada siltākajai sezonai. Kamēr līdz dārza priekiem jāpaciešas, par krāšņajiem ziediem un raibajām auga lapām varam priecāties telpās.

Īstā izvēle. Ja ikdienā nodarbojies ar tirdzniecību, tieši begonijas būs īstā telpauga izvēle darba galdam, jo biznesmeņu kompānijai tieši begonijas ir labvēlīgākais augs. Tāpat begonijas ieteicams izvēlēties tiem, kam grūti pieņemt lēmumus, un visbiežāk ir nepieciešams citu padoms. Bet, ja neviena no iepriekš lasītajām parādībām neatbilst tavai būtībai, begonijas var kalpot kā vienkārši skaists telpaugs, jo tās izskatās skaisti gan laikā, kad zied, gan tad, kad tām ir tikai kruzuļainas un raibas lapas. Tik dažādās šķirnes, krāsas, lapu dažādība un pat izmērs ir tik dažāds, ka dažkārt grūtākais lēmums ir izvēlēties īsto begoniju veidu.

Audzēšana. Lai arī daudzi begonijas iecienījuši audzēt tieši karstajos gada mēnešos, tās itin labi augs arī telpās šobrīd, kad tā vien kārojas kāds krāšņāks zieds. Begonijas šķirnes ir ļoti daudz, taču lielākā daļa veikalos iegādājamās begonijas labi augs gaišā vietā, bet ne pārāk spilgtā, jo tiešais saules apgaismojums var apdedzināt lapas. Ja vēlies begonijas audzēt uz palodzes, tad zini, ka nav nepieciešams īsto vietu izvēlēties pēc debespusēm – tās augs jebkurā vietā. Begonijām nepatīk straujas temperatūru svārstības, tāpēc tās vēlams turēt vidēji siltā vietā, kur temperatūra nav zemāka par 13 grādiem. Ja mājoklī ir sauss gaiss, augu ik pa laikam apsmidzini ar ūdeni.

Laistīšana. Begonijas, līdzīgi kā citus telpaugus, ir jālaista tas, kad zeme ir viegli apžuvusi. Laistīšanā gan jāizmanto istabas temperatūras ūdens, lai nebūtu strauja temperatūru maiņa. Pēc laistīšanas liekais ūdens, kas satecējis trauka apakšā, ir jānolej. Zinātāji iesaka – ūdeni nevajag liet begonijas auga viducī, to vislabāk darīt gar malām. 

Mēslošana. Ja vēlies begonijas ilgāk saglabāt, ari tās reizi mēnesī mēslot ar telpaugiem paredzētu šķidro mēslojumu. Mēslošanu var veikt arī ar puloverizatoru šķīdumu, smidzinot to uz lapām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!