Lai arī pierasts zarus plaucēt Lieldienās, patiesībā īstais laiks, kad ienest pirmos zarus un gaidīt to plaukšanas kulmināciju, ir tieši šobrīd. Mežu ielokos, grāvmalēs un piemājas dārzos jau sparīgi briest pirmie pumpuri, kuru plaukšanu var paātrināt, ienesot tos siltajā mājoklī.

Ko plaucēt februārī?

Tā kā Lieldienas šogad tiks svinētas aprīļa sākumā, tad plaukstošos zarus svētkos uz galda varēsim servēt, ja par to plaucēšanu sāksim rūpēties jau tagad. Katram kokam ir savs plaukšanas laiks, tāpēc nevajadzētu cerēt, ka ienesot mājoklī jebkurus zarus, tie sāks sparīgi plaukt. Ābeles, ceriņi, ķirši un plūmes zari noteikti vēl neizplauks, jo tie koki vai krūmi, kas dabā plaukst pēdējie, kā noteikti nav tie, ko šobrīd ieviest plaucēšanai vāzē.

Foto: Shutterstock

Tā kā arī dabā bērzi, gobas un lazdas ir pirmie plaukstošie koki, izvēlies tieši šos zarus plaucēšanai. Lazdas jau ir izmetušas pirmos pumpurus, tāpēc vari droši nest šos zarus mājoklī un izkārtot tos plaucēšanai vāzē. Arī pirmos bērza pumpurus vietām var atrast, tāpēc arī šī izvēle būs pareiza, jo tie arī ir vieni no ātrāk plaukstošajiem kokiem. Košākie pavasara vēstneši būs forsītijas zari, kas izplauks spilgti dzelteniem zariem. Tā kā šis krūms ir viens no pirmajiem, kas uzzied dārzā, arī vāzē tas pēc pāris nedēļām plauks visā savā godībā ar dzelteniem zvanveida ziediem. Šajā laikā aktuāla izvēle zaru plaucēšanai būs arī goba. Gobas zaros izplauks ne tikai sulīgi zaļas lapas, bet arī spuraini ziedu čemuri. Lai arī līdz riekstu sagaidīšanai no lazdas vēl kāds laiks jāpaciešas, tas neliedz šos zarus plaucēt, jo lazda ir viens no ātrāk plaukstošajiem kokiem. Arī lazda, līdzīgi kā goba, papildus pavasarīgajām lapām, izplaucēs arī čemurveidīgas skaras, kas lieliski izskatīsies un izrotās mājokli pavasarīgā noskaņā. Kad esi izvēlējies zarus plaucēšanai, rūpīgi izpēti, vai mazie pumpuri, kas aizmetušies nav kādā veidā bojāti. Ja tie ir stingri un sulīgi, tad viss ir kārtībā, bet ja to vidus ir tukšs, vai arī tie ir tā kā sažuvuši, tad zari ir nosaluši un tos izplaucēt būs gandrīz neiespējami.

Kā plaucēt?

Vārds ''plaucēt'' būtībā pasaka priekšā šī procesa norisi. Zari ir jāievieto karstā ūdenī un jāplaucē, tādā veidā paātrinot plaukšanas procesu. Tas gan nenozīmē, ka zariem nepārtraukti ir jābūt karstā ūdenī, bet ūdeni noteikti vajadzētu nomainīt ik pārdienas. Pirms liec zarus vāzē, ir jāņem vērā zaru nogriešana. Griezums noteikti jāveic ar asu nazi, turklāt, zari jāapgriež vismaz reizi nedēļā, lai tiktu nodrošināta ūdens uzņemšana zariem. Ūdens ir jāmaina regulāri, vismaz katru otro dienu, lai zari neapglumētu un nekas nekavētu ūdens uzņemšanu. Katru reizi, kad tiek mainīts ūdens, pievieno to nevis siltu vai remdenu, bet karstu.

Plaucēšanas ilgums

To, cik ātri vai lēni izplauks zari, ietekmē vairāki faktori – koka vai krūma ziedēšanas agrums dabā, telpas temperatūra, apgaismojums, kā arī ūdens atbilstība. Ja telpa, kurā atradīsies plaucējamie zari, būs gaiša, tad plaukšanas ātrums noteikti būs ātrāks. Tas pats attiecas uz temperatūru un ūdeni – jo aukstāki apstākļi, jo lēnāk noritēs plaukšana. Ja apstākļi ir piemēroti un pēc iespējas atbilstošāki zaru plaucēšanai, tad tie izplauks divu līdz četru nedēļu laikā, atkarībā no izvēlētā krūma vai koka.

Zaru pasniegšana

Zari plaucēšanai lieliski izskatās jebkurā garenā vāzē vai traukā, jo tiem ir tendence stiepties uz augšu, tāpēc izmanto garas un stabilas vāzes. Lieliski izskatīsies, ja izkārtosi vairākas stikla pudeles un katrā ieliksi pa dažiem zariem. Tā kalpos par kompozīciju gan laikā, kad zari būs vēl bez lapām, gan tad, kad pumpuri būs atvērušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!