Foto: PantherMedia/Scanpix
Ziemassvētku gaidīšanas laikā ziedu un arī citos veikalos uzrodas simtiem Ziemassvētku zvaigžņu jeb puansetiju – tie ir telpaugi ar zaļām un sarkanām lapām, kurus speciālistu vērtē kā samērā cimperlīgus un grūti kopjamus, tāpēc nereti šis augs mājās nedzīvo ilgāk par janvāri. Mēs noskaidrojām, kā kopt puansetijas, lai tās cilvēku acis priecētu iespējami ilgāk un katru gadu atdzimtu atkal no jauna.

Ziemassvētku zvaigzne jeb puansetija

Vēsturnieki noskaidrojuši, ka Ziemassvētku zvaigznes atklātas gandrīz pirms 200 gadiem un lielo uzmanību iekarojušas tieši pateicoties savām koši sarkanajām lapām, ko daudzi uzskata par ziediem. Kaut arī klasiskākā pazīstamā puansetija ir spilgti sarkanā, pavisam ir ap 100 tās šķirņu un augs pieejams arī ar citu krāsu lapām, piemēram, krēmkrāsas vai baltām, dažādas ir arī lapu firmas. Puansetijai patiesībā ir ļoti sīki ziediņi, kas maskējas dzinumu galos, bet košās lapas kalpo apputeksnētāju pievilināšanai.


Puansetija ir patiešām kaprīza puķe, ja netiek ievēroti atbilstoši kopšanas nosacījumi, samērā drīz nobirst lapas, taču speciālisti rosina vien būt pacietīgiem - ja būsiet pacietīgi, augu atkal varēs uzziedināt nākamajā gadā. Protams, pareiza kopšana sākas jau ar pareizu auga izvēli veikalā.

Auga izvēle

Šobrīd nereti telpaugi veikalos tiek pārdoti iesaiņoti caurspīdīgos maisiņos, kas nozīmē, ka pirms iegādes ir īpaši vērīgi jāpārbauda auga stāvoklis - vai lapas stingri kuras pie kātiņiem, lai, izsaiņojot krāšņo augu, tas nezaudētu lapas. Tā kā puansetiju īstais laiks ir gada aukstākajos mēnešos, jāpadomā arī par transportēšanu - vedot puķi no veikala uz mājām vai ciemiem, jāpieskata, lai pārlieku netiktu pazemināta apkārtējās telpas temperatūra, lai augs neapsalst.

Pirms iegādes der novērtēt arī puansetijas sīkos ziediņus (lapas rozetes viducī), drošāk ir izvēlēties augu, kura ziedi ir pumpuros vai tikko izplaukuši, kas nozīmē, ka krāšņums acis priecēs ilgāku laiku. Te der arī klasiskais ieteikums - labāk izvēlēties Latvijas preci, kas nozīmē, ka augs ir piemērotāks Latvijas apstākļiem, izturīgāks.

Ieteikumi kopšanā

  • Augu vēlams novietot gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros.
  • Puansetijām nepieciešams vidējs siltums (16 - 18 grādi).
  • Laistīšanā jāievēro mērenība, lai saknes būtu mitras, bet ne slapjas.
  • Mēslošanā jāievēro tie paši pamatprincipi, kas jebkuriem citiem ziedošiem telpaugiem.
  • Reizi gadā augu vēlams pārstādīt trūdvielām bagātā augsnē.
  • Vasarā augs labi jutīsies ārā - uz balkona vai koku ēnā pagalmā.
  • Par jebkuru nepatikšanu augs ziņos ar lapu nomešanu, kam par iemeslu visbiežāk ir neatbilstoša laistīšana vai pārāk augsta gaisa temperatūra telpā.
  • Augu pavairo ar lapu spraudeņiem.
  • Jāievēro, ka puansetiju baltā piensula ir indīga, tāpēc auga kopšanā ir jāievēro piesardzība.
  • Jāatceras, ka auga ziedēšanas laiks ilgst aptuveni divus mēnešus, pēc tam lapas sāk nobirt un augam ir nepieciešams aptuveni 2 mēnešus garš miera periods, kurā vēlams nodrošināt nedaudz pazeminātu gaisa temperatūru, samazināt laistīšanu un nemēslot. Pēc miera perioda zvaigznes dzinumus saīsina gandrīz uz pusi, sāks veidoties jaunie dzinumi.


Ziemassvētku zvaigzne iemirdzas

Krāsainais augs jau pats par sevi ir skaists rotājums - koši sarkanajai (vai jebkurai citai lapu krāsai) var pielāgot aŗī galdauta krāsu un citus rotājumus un zvaigzne kļūs par centrālo elementu telpā. Ziemassvētku zvaigzni var veidot arī kā kompozīciju, papildinot to ar kanēļa standziņu podiņa apdari, spīdīgām eņģeļmatu stīgām vai vienkārši ievietojot īpaši izskatīgā puķu podiņā. Elegantā podiņā ievietota puansetija būs lieliska dāvana cilvēkiem, kas apciemojami svētku laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!