Foto: Shutterstock
Visi pasākumi pret pelēm un žurkām iedalāmi divās grupās. Vieni ir profilaktiskie, kas netiešā veidā ietekmē grauzēju dzīves ciklu un spēju vairoties. Otri ir tiešie pasākumi, kad grauzēji jau ir glabātuvē un sākuši savu kaitnieku darbu.

Vislabākā profilakse – kaķis

Joprojām viens no efektīvākajiem grauzēju iznīcinātājiem ir kaķis. Tikai ir viens bet. Mazo kaķēnu medīt iemāca kaķene, līdz ar to medīgs kaķis var izaugt laukos, kur dabiskā vide nodrošina, ka kaķenei ir kur medīt. Pats esmu vērojis, kā kaķene atnes kaķēniem peli un tie "mācās" to medīt. Tātad, ja jūs patiešām vēlaties kaķi - peļu mednieku, tas jāmeklē laukos, kur peļu netrūkst, tāpēc prasmes būs apgūtas pietiekoši labi. Runči mēdz būt slinkāki. Ja kaķis ir izaudzis bez spēlēm ar pelēm, tas būs vājš mednieks. Līdz ar to izvēle - kaķis mednieks vai kaķis dekoratīviem nolūkiem - jāizdara jau sākotnēji. Medīgi kaķi teritorijā ap māju, saimniecības ēkām, dārzā spēs būtiski samazināt grauzēju skaitu.

Grauzējus labi ķert māk arī mazie medību suņi. Sevišķi aktīvi mednieki ir takši, mazie terjeri. Būtībā stāsts ir ļoti līdzīgs, kā ar kaķiem. Pilsētas dzīvoklī augušiem mājdzīvniekiem šo prasmju nebūs.

Kārtība dārzā

Grauzējiem ļoti patīk pamestas nezāļu, augu atlieku un zaru kaudzes, kurās netraucēti var vairoties. Tie var iemitināties arī komposta kaudzēs, tāpēc tās jānokrauj rūpīgi.

Klājot uz apdobēm dārzā mulčas kārtu, jāparūpējas, lai tajā nepaliktu gaisa kabatas, kur dzīvot grauzējiem. Mulča jāpārbauda ik pa laikam, jo sevišķi rudens pusē, kad ražu novācam un grauzējiem sarūk barības bāze - tie sāk lūkoties pēc ziemošanas vietām.

Vienu no peļu sugām - pelēko strupasti - dārzos var atbaidīt, zemē iedzenot (cik vien dziļi iespējams) vairākus dzelzs stieņus (armatūras, citus). Vairākas reizes dienā pa šiem stieņiem uzsitot ar āmuru vai citu dzelzs gabalu, radītie viļņi, strupastēm ir neciešami. Stieņu novietojumu maina, un tās drīz vien šo teritoriju pametīs. Grauzējiem nepatīk arī vērmeles un purva dedestiņa.

Peļu aizbaidīšanā var palīdzēt viena nezāle - trejdaivu sunītis. Tai sēkliņas ir ar diviem vareni ķerstīgiem āķīšiem. Vasaras beigās tās savāksiet, ieberiet sēkliņas katrā aliņā - tās labi saķersies peļu kažokos, un pelēm tas traki nepatīk. Tās aizvāksies no jūsu glabātuves. Līdzīgi var rīkoties ar spēcīgi smaržojošām žāvētām piparmētru lapām.

Kārtība telpās

Grauzējiem patīk, ja telpās ir virtas, kur tie var netraucēti darboties – dažādi mantu krāvumi, saliktas drēbes, jebkuri citi mīksti materiāli, arī izolācijas materiāli (akmens un minerālā vate). Īpaši labai kārtībai ir jābūt telpā, kur plānots uzglabāt augļus vai dārzeņus. Pirms sezonas rūpīgi jāapseko sienas, grīdas, vēdlogi - vai grauzēji nav paspējuši ierīkot ejas un alas. Ja ir, tad tās aiztaisa ciet atbilstoši materiāla raksturam - piemēram, betona vai ķieģeļu sienā caurumu aiztaisa ar betona masu, kurā sasit gabaliņos stiklu. Jārūpējas, lai grauzēju fiziska iekļūšana glabātuvē būtu maksimāli apgrūtināta.

Pret pelēm un žurkām var cīnīties gan ar ultraskaņu un elekroviļņiem, gan trejdaivu sunīti un vērmelēm. Tomēr nekas efektīvāks par medīgu kaķi un lamatām joprojām nav izdomāts.

Kā labāk ievietot dārzeņus?

Svarīgi, lai izmantoto taru nepieciešamības gadījumā iespējams viegli pārvietot, pārkraut. Ievieto tikai pilnīgi veselus un nebojātus dārzeņus un augļus, tas ļoti palīdzēs viegli konstatēt grauzēju klātbūtni vēlāk. Ražas ievietošanas laikā durvīm nevajadzētu palikt vaļā vēdināšanai, jo laikā, kad grauzēji aktīvi meklē ziemošanas vietas, tie ļoti labprāt izmantos šādu iespēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!