Foto: AFP/Scanpix

Aptuveni 100 000 proeiropeiski noskaņotu demonstrantu svētdien pulcējas Kijevas Neatkarības laukumā, jau piekto nedēļas nogali pēc kārtas protestējot pret prezidenta Viktora Janukoviča lēmumu neparakstīt tirdzniecības un sadarbības līgumu ar Eiropas Savienību (ES), vēsta aģentūra "Reuters".

"Mēs neiesim prom! Mēs te svinēsim Jauno gadu un mēs te svinēsim Ziemassvētkus," cilvēkus uzrunāja opozīcijas partijas "UDAR" līderis, bijušais bokseris Vitālijs Kļičko.

Pareizticīgo Ziemassvētki šogad būs 7. janvārī, precizē "Reuters".

Lai gan Neatkarības laukums ir cilvēku pilns, iedzīvotāju aktivitāte samazinās – pagājušajā nedēļā te pulcējās vismaz 200 000 cilvēku, norāda aģentūra.

Mēģinot apvienot pretošanās kustību, opozīcijas līderi paziņoja, ka viedos nacionāla mēroga politisko kustību "Maidan" - nosaukums radies no Neatkarības laukuma ("Maidan Nezalezhnosti") nosaukuma.

Jau vēstīts, ka novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar ES, un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas.

Starptautiskās politikas eksperti un daudzi ārvalstu diplomāti ir pārliecināti, ka šī Ukrainai ir izšķiroša cīņa par to, vai saistīt savu nākotni ar Eiropu un Rietumu vērtībām, vai arī palikt Krievijas ietekmes zonā, kura cer uz Kijevas dalību Kremļa iniciētajā Muitas savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!