Foto: Reuters/Scanpix
Kad 2014. gada jūnijā grupējums "Islāma valsts" (IS) ieņēma Irākas ziemeļu pilsētu Mosulu, valsts armija zaudēja 2300 bruņotās automašīnas "Humvee", svētdien vietējās TV intervijā atklāja premjers Haiders al Abadi. Sasummējot to kopā ar citiem amerikāņu ieroču zaudējumiem sanāk, ka ASV efektīvi apgādā kaujiniekus ar kara materiāliem, aģentūras "Reuters" analīzes un viedokļu sadaļā secina Pīters Burens.

Papildu "Hamvee" automašīnām Irākas spēki IS kaujiniekiem iepriekš ir pametuši arī nozīmīgus smagos ieročus. Piemēram, tā ir zaudēti vismaz 40 M1A1 "Abrams" tanki, līdz 52 M198 haubicēm, kā arī vieglie ieroči un munīcija, tai skaitā 74 000 ložmetēju.

"Mēs zaudējām daudz ieroču," atzina premjerministrs Abadi.

Lai palīdzētu atjaunot Irākas armijas tehnikas parku, ASV Valsts departaments pērn apstiprināja darījumu par 1000 ar ložberiem un granātmetējiem aprīkotu "Humvee" pārdošanu Bagdādei. ASV iepriekš Irākai ziedoja 250 mīnu izturīgus bruņutransportierus, kā arī neprecizētu daudzumu materiālo vērību, ko ASV armija atstāja valstī pēc savu spēku izvešanas 2011. gadā.

Pašlaik ASV uz Irāku nosūta 175 M1A1 "Abrams" tankus, 55 000 tanku munīcijas lādiņus, haubices un kravas automašīnas 600 miljonu dolāru (544 miljoni eiro) vērtībā, "Hellfire" prettanku raķetes par 700 miljoniem dolāru (634 miljoni eiro), kā arī 2000 granātmetējus AT4, uzskaita bijušais ASV ārlietu dienesta darbinieks Burens.

Domājams, ka "Hellfire" raķetes un AT4 tiks izmantoti, lai iznīcinātu "Islāma valsts" rokās nonākušo ASV bruņutehniku. Tāpat ASV veic gaisa uzbrukumus, lai iznīcinātu IS sagrābtos ieročus.

"Tas ir sirreāls stāvoklis, kurā ASV ieroči tiek sūtīti uz Irāku, lai iznīcinātu iepriekš uz Irāku nosūtītus amerikāņu ieročus," raksta analītiķis.

ASV arī turpina tērēt naudu Irākas armijnieku apmācīšanai. Aptuveni 3000 amerikāņu karavīru pašlaik gatavo irākiešus, kuri kādu dienu varētu stāties pretī "Islāma valstij". Šogad ASV Kongresa apstiprinātajā budžetā paredzēti 1,2 miljardi dolāru Irākas armijas apmācīšanai. Tikmēr no 2003. līdz 2011. gadam ASV Irākas spēku apmācīšanai ir tērējušas 25 miljardus dolāru (23 miljardi eiro), atzīmē autotrs.

Bet šo apmācību atdeve nav pārliecinoša. Irākas armijai Mosulā bija 30 000 karavīru, kuri aizbēga, saskaroties ar aptuveni 1000 IS kaujinieku uzbrukumu. Līdzīga aina bija novērojama pirms dažām nedēļām Ramādī, kur 10 000 Irākas karavīru aizbēga no 400 džihādistiem, akcentē eksperts.

Papildu bruņojuma sūtīšanu uz Irāku jau pērn piesardzīgi vērtēja Džordža Masona Universitātes profesors Kriss Kojns, norādot, ka nav pārliecības, vai tam būs labvēlīgas sekas kā Irākā, tā arī plašākā reģionā.

ANO Drošības padomei sagatavotā ziņojumā norādīts, ka "Islāma valsts" rīcībā ir ievērojamas vieglo ieroču, munīcijas un transporta rezerves, ar kurām karu Sīrijā un Irākā var turpināt vēl divus gadus.

Tas ir ar nosacījumu, ja vēl vairāk ASV ieroču nenonāks IS rokās, piebilst Burens.

Tikmēr žurnāls "Foreign Policy" vēl nesen rakstīja, ka amerikāņu bruņojuma grupējuma IS rokās nemaz neesot tik daudz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!