Foto: AFP/Scanpix

102 gadu vecumā no dzīves atvadījies vjetnamiešu ģenerālis Vo Ngujens Gjaps, kura vadībā Vjetnamas armija guva uzvaru pār Francijas un ASV spēkiem, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Viņa komandētie karavīri 1954. gadā sakāva Francijas spēkus, pārtraucot franču koloniālo varu reģionā. Tāpat viņš 1968. gadā vadīja ofensīvu pret ASV spēkiem, kura tiek uzskatīta par vienu no faktoriem amerikāņu izvešanai no valsts.

Viņš arī sarakstījis vairākas grāmatas par militāro stratēģiju.

Gjaps dzimis Kuanbiņas provincē toreizējā Franču Indoķīnā. 14 gadu vecumā viņš pievienojās slepenai pretošanās kustībai. 1938. gadā Gjaps bija Hošimina Indoķīnas Komunistiskās partijas biedrs un pirms Japāņu invāzijas aizbēga uz Ķīnu. No trimdas viņš organizēja armiju un 1944. gadā atgriezās Indoķīnā vadīt partizānu karu pret japāņu okupantiem.

Gjapu atceras par viņa vadīto operāciju pret amerikāņu spēkiem 1968. gadā. Viņa karavīri uzbruka vairāk nekā 40 provinciālajām galvaspilsētām, iekļuva Saigonā, īslaicīgi sagrābjot ASV vēstniecību.

Pēc kara Gjaps bija aizsardzības ministrs, bet 1976. gadā iecelts par premjera vietnieku. Darbu valdībā ģenerālis pameta 1982. gadā.

Vjetnamas karā, kurš beidzās 1975. gadā, gāja bojā aptuveni 58 000 amerikāņu karavīru un trīs miljoni vjetnamiešu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!