Foto: AP/Scanpix

17 valstis, to vidū ASV, Francija un Austrālija, piekritušas uzņemt noteiktu skaitu sīriešu bēgļu, trešdien pavēstīja ANO bēgļu aģentūra.

Kopumā šīs valstis gatavas uzņemt ap 10 000 bēgļu, un tas varētu notikt 2014.gadā.

Vairākas rietumvalstis izpelnījušās kritiku, ka tās nav pietiekami aktīvi sniegušas palīdzību Sīrijas bēgļiem.

Līdz šim Sīrijas kaimiņvalstis - Libāna, Turcija, Jordānija un Irāka - uzņēmušas lielāko daļu Sīrijas bēgļu, kas asiņainā konflikta dēļ pametuši savu dzimteni, taču milzīgais cilvēku pieplūdums šajās valstīs prasījis lielus resursus.

Jo īpaši akūta šī problēma ir Libānā, kur reģistrēti ap 760 000 sīriešu bēgļu. Taču tiek lēsts, ka patiesais Sīrijas bēgļu skaits Libānā, kuras iedzīvotāju skaits ir četri miljoni, varētu būt tuvu pie viena miljona.

ANO augstā bēgļu lietu komisāra birojs (UNHCR) izvērtēs, kurus bēgļus nosūtīt uz minētajām 17 valstīm. Prioritārā kārtā uz šīm valstī tiks pārvietoti cilvēki ar īpašām vajadzībām, kā arī bēgļi, kuri cietuši no seksuālas izmantošanas vai cita veida vardarbības.

Tieši cik daudz bēgļu katra no 17 valstīm uzņems, vēl nav izlemts, taču izskanējusi informācija, ka Francija nolēmusi uzņemt vien 1200 cilvēkus.

Tikmēr Zviedrija paziņojusi, ka uzturēšanās atļaujas tiks piešķirtas visiem sīriešu bēgļiem, kuri jau atrodas Zviedrijā, taču uzturēšanās atļaujām nav iespējams pietiekties Zviedrijas vēstniecībās.

Kopš 2012.gada sākuma Zviedrija no sīriešiem saņēmusi ap 24 700 patvēruma lūgumu.

Kā otrdien paziņoja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR), Sīrijas konflikts prasījis jau vairāk nekā 115 000 cilvēku dzīvību.

Kopš Sīrijas revolūcijas sākuma 2011.gada 18.martā līdz 2013.gada 30.septembrim SOHR dokumentējusi 115 206 cilvēku nāvi. Šai laikā dzīvību zaudējuši 47 206 Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālie kaujinieki un 23 707 nemiernieki.

Damaskas režīma pusē kritušo vidū ir 28 804 regulārās armijas karavīri, 18 228 režīmam lojāli kaujinieki un informatori un 174 Libānas šiītu bruņotā grupējuma "Hizbollah" kaujinieki.

Nemiernieku pusē kritis 17 071 civiliedzīvotājs, kas ieročiem rokās pievienojies nemierniekiem, 2176 pie nemierniekiem pārbēguši karavīri un 4460 ārvalstu vai neidentificēti kaujinieki, kas krituši cīņās.

Sīrijas pilsoņkarā dzīvību zaudējuši arī 41 533 civiliedzīvotāji, tostarp 6087 bērni un 4079 sievietes.

Vēl 2760 līķus SOHR apkopotajos datos nav izdevies identificēt.

SOHR norāda, ka tās apkopotajos datos nav iekļauti vairāki tūkstoši cilvēku, kas tiek uzskatīti par pazudušiem prezidenta Asada režīma cietumos, kā arī aptuveni 3000 režīma atbalstītāju, kuri atrodas nemiernieku gūstā.

SOHR saņem informāciju no mediķiem, aktīvistiem un juristiem Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!