Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irākas tiesa svētdien piespriedusi mūža ieslodzījumu 19 Krievijas pilsonēm par pievienošanos teroristu grupējumam "Daesh" un teroristu atbalstīšanu.

Līdz ar krievietēm notiesātas arī sešas sievietes no Azerbaidžānas un četras no Tadžikistānas. Sievietes, kurām ir tiesības spriedumu pārsūdzēt, uzrunāja tiesu ar Krievijas vēstniecības nolīgta tulka starpniecību.

"Daesh" 2014. gadā sagrāba savā kontrolē gandrīz trešdaļu Irākas teritorijas, tostarp valsts otro lielāko pilsētu Mosulu. Pagājušā gada decembrī Bagdāde pasludināja uzvaru pār "Daesh".

Irākas drošība spēki ir aizturējuši vismaz 560 sievietes un 600 bērnus, kas saistīti ar "Daesh" kaujiniekiem, un nevilcinās ar viņu tiesāšanu. Vairums svētdien notiesāto sieviešu tiesā Bagdādē apgalvoja, ka tikušas piemānītas un nemaz nav gribējušas doties uz Irāku. "Es nezināju, ka esam Irākā. Es kopā ar vīru un bērnu devos dzīvot uz Turciju, un tad es pēkšņi atklāju, ka patiesībā atrodos Irākā," stāstīja viena no sievietēm.

Eksperti aplēsuši, ka Irākā aizdomās par saistību ar "Daesh" aizturēti aptuveni 20 000 cilvēku. Par piederību šim teroristu grupējumam Irākas tiesas piespriedušas nāvessodus vairāk nekā 300 cilvēkiem, tostarp vairākiem desmitiem ārvalstu pilsoņu, šomēnes atklāja avoti Irākas tiesu sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!