Foto: Reuters/Scanpix

Jaunzēlandes izlūkošanas dienests pirmo reizi apstiprinājis, ka 17 gadus vecs pusaudzis Kristofers Luiss 1981. gadā vizītes Jaunzēlandes dienvidu pilsētā Dunedinā laikā mēģināja nogalināt karalieni Elizabeti II, vēstī "The Independent".


Izlūkošanas dienesta atslepenotie dokumenti liecina, ka 17 gadu vecais Luiss šāva uz karalieni brīdī, kad viņa izkāpa no savas automašīnas ceļā uz vizītes laikā ieplānoto zinātnisko izstādi.

"Luiss patiešām sākotnēji bija iecerējis nogalināt karalieni, taču viņam nebija piemērota izejas punkta, no kurienes šaut, lai trāpītu, vai arī pietiekami lielas jaudas šautenes," teikts atslepenotajos dokumentos.

Izlūkošanas dienests Luisu raksturojis kā jaunieti ar "smagiem traucējumiem". Viņam netika izvirzītas apsūdzības ne par slepkavības mēģinājumu, ne par valsts nodevību, lai samazinātu starptautisko incidenta apmēru. Tā vietā viņš tika apsūdzēts par nelikumīgu šaujamieroču glabāšanu un lietošanu.

Dokumenti liecina, ka policijas izmeklēšana notikusi ļoti diskrēti, lepojoties, ka lielākajai daļai plašsaziņas līdzekļu, iespējams, ir radies iespaids, ka troksni izraisījusi uguņošana. Savukārt karalienes Elizabetes II atkārtotā vizītē Jaunzēlandē 1986. gadā policija īpaši uzmanījusi Luisu, baidoties, ka viņš aizvien varētu radīt draudus.

Vairāk nekā desmit gadus pēc incidenta, Luiss tika apsūdzēts par kādas Oklendā dzīvojošas sievietes slepkavību un viņas mazuļa, kas vēlāk tika pamests pie baznīcas, nolaupīšanu. Gaidot slepkavības tiesas procesu, 1997. gadā Luiss cietumā izdarīja pašnāvību. Viņš noliedza savu vainu noziegumā, liecināja viņa pirmsnāves zīmīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!