Foto: Scanpix

Bijusī verdzene Harieta Tabmena būs pirmā afroamerikāņu sieviete, kura attēlota uz ASV valūtas, trešdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Uz 20 dolāru banknotes aversa Tabmenas ģīmetne aizvietos septīto ASV prezidentu Endrū Džeksonu, kuram vieta tomēr tiks atvēlēta banknotes reversā.

Harieta Tabmena bija izbēgusi verdzene, abolicioniste, kā arī "Pazemes dzelzceļa" veidotāja. Pilsoņu kara laikā viņa izglābusi 300 vergu dzīvību. Viņa būs pirmā sieviete vairāk nekā simts gadu laikā, kura attēlota uz ASV valūtas.

Džeksons bija ASV Demokrātiskās partijas dibinātājs, taču vietu uz banknotes priekšpuses viņš zaudējis, jo bija vergturis un palīdzēja padzīt Amerikas pamatiedzīvotājus no valsts dienvidaustrumu daļas. "Sky News" atsaucoties uz kritiķu komentāriem raksta, ka Džeksona portreta atrašanās uz banknotes ir ironiska, jo viņš ir bijis pret papīra valūtas ieviešanu.

Interneta aktīvistu grupa "Sievietes uz divdesmitniekiem" (Women on 20s) norāda, ka izmaiņas ir notikušas pateicoties viņu aktivitātēm, kurās pieprasīts, lai līdz 2020. gadam uz kādas no ASV banknotēm tiktu attēlota sieviete. Tādā veidā tiktu pieminēta simtgade, kopš sievietēm Amerikā ir piešķirtas balsstiesības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!