Foto: Reuters/Scanpix
Pagājušajā nedēļā ANO cēla trauksmi, ziņojot, ka, strauji nerīkojoties, mēs kļūsim par aculieciniekiem lielākajai humānajai krīzei kopš Otrā pasaules kara. Kopumā četrās valstīs pārtikas trūkums apdraud 20 miljonus cilvēku.

Salīdzinājumam, Ukrainas PSR padomju funkcionāru mākslīgi izraisītajā Golodomorā mirušo skaits tiek lēsts līdz 10 miljoniem cilvēku, bet pagājušā gadsimta 90. gados bada dēļ Ziemeļkorejā un Kongo bojā gāja līdz 3,5 miljoniem cilvēku katrā.

Šoreiz pārtikas trūkuma apdraudētie galvenokārt dzīvo Somālijā, Dienvidsudānā, Jemenā un Kenijā, vēsta Apvienoto Nāciju organizācijas Ziņu centrs. Organizācijas pārstāvis Stefans Obraiens piektdien paziņoja, ka katastrofu var novērst tikai steidzama līdzekļu piešķiršana aptuveni 4,2 miljardu eiro apmērā.

Piedāvājam iepazīties ar situāciju šajās četrās valstīs:

Pārtikas trūkumu izraisa dažādi apstākļi, un medijs "Standard" uzsver, ka ir liela atšķirība starp ēdiena pilnīgu nepieejamību un nespēju to nopirkt vai laikus piegādāt.

Visos minētajos gadījumos lielākās problēmas rada šo valstu valdību nespēja vai nevēlēšanās nodrošināt iedzīvotājus ar ēdienu militāru konfliktu vai neefektīvas pārvaldes sistēmas dēļ. Tikmēr badu tā tradicionālajā izpratnē izraisa vispārējs pārtikas trūkums sliktu ražu, dabas kataklizmu vai valsts izraisītu apstākļu dēļ.

Līdz ar to šajās valstīs nedraud bads, bet gan pārtikas krīze, kas ir atrisināma, ja ir politiskā griba vai pietiekams starptautiskais spiediens. ANO apņēmība risināt krīzi liecina, ka bada stāvoklis visu četru valstu teritorijās, visticamāk, nebūs jāizsludina.

Foto: AFP/Scanpix

Pārtika akūti pietrūkst aptuveni 7 000 000 cilvēku.

Galvenais krīzes iemesls: karadarbība starp Irānas atbalstītajiem hutu šiītu nemierniekiem, arābu valstu koalīcijas atbalstīto sunnītu valdību un radikālajiem islāmistu grupējumiem.

ANO Jemenas situāciju dēvē par nopietnāko humāno krīzi pasaulē. Kopumā aptuveni divām trešdaļām no šīs valsts nepilniem 19 miljoniem iedzīvotāju ir nepieciešama palīdzība.

Tiek lēsts, ka kopš konflikta sākuma 2005. gadā miruši jau ap 16 000 cilvēku, bet vairāk nekā trīs miljoni bijuši spiesti pamest savas mājas.

Lai gan abu galveno (neskaitot džihādistus) pušu līderi piekrituši nodrošināt piekļuvi humānajai palīdzībai un respektēt starptautiskās humānās palīdzības normas, visi konfliktā iesaistītie spēki regulāri patvaļīgi pārtrauc cilvēku piekļuvi humānajai palīdzībai un to politizē, ziņo ANO pārstāvis.

Foto: AFP/Scanpix

Pārtika akūti pietrūkst aptuveni 4 900 000 cilvēku.

Galvenais krīzes iemesls: bruņots konflikts starp Dienvidsudānas valdības spēkiem, opozīcijā esošo "Sudānas Tautas atbrīvošanas kustību" un Sudānas spēkiem.

Pasaules jaunākā valsts patlaban piedzīvo vienu no smagākajiem posmiem savā neilgajā vēsturē un pēdējos trīs gadus ilgušajā pilsoņkarā. ANO brīdina, ka badu izraisījušas visas iesaistītās puses, traucējot palīdzības dienestu darbu, kā arī turpinot karadarbību un civiliedzīvotāju teroru.

Palīdzība nepieciešama vismaz 7,5 miljoniem cilvēku, tostarp gandrīz puse no viņiem atrodas bēgļu gaitās valsts iekšienē. Situāciju īpaši pasliktinājusi holēras epidēmija.

Situācija pēdējo mēnešu laikā kļuvusi tik nopietna, ka valsts oficiāli izsludinājusi bada stāvokli vienā no ziemeļu štatiem, kurā mīt vairāk nekā pusmiljons cilvēku.

Foto: AP/Scanpix

Pārtika akūti pietrūkst 6 000 000 cilvēku.

Galvenais krīzes iemesls: sausums un valsts nespēja nodrošināt kontroli pār teritoriju bruņotu bandu, konkurējošu politisku kustību, teroristu un cilšu konfliktu dēļ.

Vairāk nekā puse no visiem valsts iedzīvotājiem jeb vismaz 6,2 miljoni cilvēku ir atkarīgi no ārējas palīdzības. Tostarp aptuveni miljons bērnu šogad cietīs no pārtikas trūkuma izraisītām veselības problēmām, paredz ANO.

Sausuma dēļ daudzi Somālijas iedzīvotāji zaudējuši visus mājdzīvniekus un pēc ūdens spiesti doties dienām ilgos pārgājienos. Tas savukārt piespiedis daudzus pārvākties uz pilsētām, kas nav gatavas uzņemt tādu cilvēku pieplūdumu, vēsta CNN.

ANO pārstāvji gan norāda, ka šoreiz nabadzīgajā valstī nedraudot tāda krīze kā 2011. gadā, jo organizācija cieši sadarbojas ar vietējās varas pārstāvjiem un, ja vien būs līdzekļi, tā spēs palīdzēt lielākajai daļai cilvēku. Pirms sešiem gadiem bada nāvē mirušo skaits tiek lēsts ap 260 000 cilvēku.

Foto: AFP/Scanpix

Pārtika akūti pietrūkst 2 700 000 cilvēku.

Galvenais krīzes iemesls: sausums un valsts nespēja efektīvi palīdzēt saviem iedzīvotājiem krīzes situācijā.

Lai gan Kenijas ziemeļu reģionus regulāri terorizē ar "Al Qaeda" saistītais teroristu grupējums "Al Shabaab", tas šoreiz nav vainojams pie pārtikas trūkuma vai valdības neefektivitātes, secina palīdzības organizācijas.

ANO sadarbībā ar Kenijas varas pārstāvjiem jau uzsākusi nepilnu 200 miljonu eiro vērtu projektu "dzīvības glābjošas palīdzības un aizsardzības programmas īstenošanai", ziņo organizācijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!